Ultima barieră, cea mai grea

12.07.2013, 13:22
de sters-gabriel.morariu

Cei mai mulți oameni sunt reticenți la schimbări. După ce se cristalizează
o dominație în vârful ierarhiilor, iubitorii sportului alb nu concep că acea eră ar putea ajunge la final. Sau măcar ar putea fi întreruptă, chiar dacă există semne clare că acel lucru urmează să se întâmple.

Așa cum era evident încă de la începutul anului, Roger Federer a coborât ștacheta, sau alții au ridicat-o prea sus pentru el. După ediția recent încheiată a Wimbledonului, elvețianul a ajuns până pe locul 5 în lume, lucru care îi supără pe fanii săi.

Încet, dar sigur, adversarii care l-au depășit – Djokovic, Nadal, Murray și chiar Ferrer – au dovedit o altă forță și mai presus de orice, constanță în rezultate. Cel mai bun jucător din istoria tenisului rămâne cu acea aură de neatins, însă în prezent, ceilalți sunt cei care apar tot mai des în lumina reflectoarelor.

După victoria spectaculoasă de la All England Club, Andy Murray a spart blestemul celor 77 de ani de așteptare, iar în acest moment deține două dintre cele patru titluri de Grand Slam puse în joc – US Open și Wimbledon.

După galopul de sănătate din finala cu Nole, prilejuită bineînțeles și de oboseala sârbului, dar asta nu îi ia cu nimic din merite învingătorului, Murray mai are de trecut un zid. Rând pe rând le-a dărâmat pe toate – victorii în turnee ATP, Masters Series, Grand Slam, Olimpiadă. Obstacolul rămas este reprezentat de prima poziție în lume.

Pentru Andy acela rămâne singurul vis neatins până în prezent. Care sunt șansele lui să realizeze acest lucru? Destul de mici. Jocului lui este extraordinar timp de 3 sferturi din sezon, însă suferă extrem de mult pe zgură. Deși a cucerit 28 de titluri în carieră, niciunul dintre ele nu a venit pe cea mai lentă suprafață. Cu un Nadal sănătos și la potențial maxim, cum a dovedit-o în acest an, Murray nu are cum să strângă punctele necesare pentru a urca pe prima treaptă. Aici vine asul din mâneca lui Djokovic.

Deși nu s-a impus niciodată la Roland Garros, liderul mondial este mereu prezent în fazele superioare ale turneelor organizate pe zgură. A cucerit titluri de Masters Series pe această suprafață și adună cu răbdare, precum o furnică, punctele care îi conferă prima poziție în lume. Pentru că acesta este singurul motiv pentru care nu se face încă rocada între primii doi jucător din circuitul ATP: lipsa rezultatelor pe zgură realizate de scoțian. În rest sunt egali, ba chiar în ultimele 12 luni cu un mic avantaj pentru Andy.

Nu spun că este imposibil pentru Murray. O formă de zile mari întinsă pe o periodă de 6-7 luni, cu două sau chiar trei turnee de Grand Slam pe an, îi pot șterge cu buretele inconstanța din timpul sezonului de zgură. Însă este foarte greu. Acest lucru a fost realizat doar de Federer, Nadal și Djokovic, care în urma acestor performanțe au dominat ierarhiile în ultimul deceniu.

Nole pare obosit, pare lipsit de șansă, parcă nu mai e același care a pus stăpânire pe circuit din 2011 și până în prezent. În următoarele luni, cel mai probabil, va ceda prima poziție, însă nu în fața lui Murray. În pole position pentru asta e Rafael Nadal. Care va reveni la fel de puternic precum în acest an, după accidentarea care l-a ținut departe de terenuri timp de 8 luni. Spaniolul nu are de apărat niciun punct până la finalul sezonului, deține controlul în ATP Race și doar o minune în poate salva pe Djokovic. Sau un impediment din punct de vedere fizic din partea lui Nadal.

Vremea celorlalți a venit, toți s-au bucurat de ascensiunea până pe Everestul clasamentului ATP. Rămâne de văzut când va reuși să depășească ultima barieră și Murray, însă prin tot ce a realizat în ultimele 12 luni, o merită cu prisosință.

De același autor
Citeşte alte articole de Gabriel Morariu
Digi24
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare

La aproape 60 după comiterea unei crime brutale, poliția l-a găsit și arestat pe autor datorită...

Descarcă aplicația Digi24

  • 19:00 LIVE Digi Sport Special
  • 20:00 Etapa 8 Superliga: Universitatea Cluj-Dinamo
  • 20:45 LIVE Digi Sport Special
  • 21:00 Etapa 8 Superliga: Universitatea Cluj-Dinamo
  • 22:00 LIVE Digi Sport Special
  • 23:15 Stirile Digi Sport
  • 23:30 Digi Sport Special
  • 19:15 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • digi sport matinal colaj

    MEDIA: Digi Sport Matinal, ora 1-:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Logo Liga 2 / Foto: FRF.ro

    FOTBAL: Unirea Slobozia - Corvinul Hunedoara, ora 12:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FC BOTOSANI-FC VOLUNTARI, SUPERLIGA SUPERBET (12.11.2023)

    FOTBAL: Botoșani - Voluntari, ora 14:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • HANDBAL FEMININ:CSM BUCURESTI-METZ HANDBALL, LIGA CAMPIONILOR (28.04.2024)

    HANDBAL: Metz - CSM BucureȘti, ora 17:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-UNIVERSITATEA CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (11.12.2023)

    FOTBAL: Universitatea Cluj - Dinamo, ora 20:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

wanda nara

Femeia care l-a refuzat pe ”Dumnezeu” e cu 11 ani mai în vârstă decât iubitul ei: ”A renunțat la tot pentru mine”

*EXCLUSIVE* Former Swedish footballing Maverick Zlatan Ibrahimovic wearing a Ferrari cap spotted with his wife Helena Seger as they enjoyed a spot of lunch at Palazzo Parigi Hotel in Milan.

Exclusiv ”Dacă mă cheamă Gigi Becali și-mi dă 35.000 €, aș zice NU”. A câștigat 4 trofee cu FCSB, dar nu vrea să revină

8

Foto Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Irina Shayk / Foto: Instagram@irinashayk

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media