Omul și banca

25.07.2013, 15:27
George-Parvan

Românul s-a născut poet. "Că nu e om să nu fi scris o poezie". Poate că nu vă e străin versul dintr-un cunoscut cântec. Românul e, deopotrivă, romantic. Chiar şi atunci când îşi altoieşte sălbatic consoarta şi odraslele. Zice, de fiecare dată, că o face pentru o cauză bună. Iar "educaţia cu nuiaua" e printre argumentele cel mai des întâlnite. Ca şi printre motivele pe care reprezentanţi a diverse generaţii le aduc întru justificarea rezultatelor jalnice la examenul de bacalaureat. De anul acesta, din cei precedenţi.

Romanticul român e în stare, în acelaşi timp, să vină cu flori pentru femeia iubită, să cumpere jucării copiilor, să spună "Sărut mâna!" soacrei, să ofere un stilou socrului.

Ori să-şi scoată întreaga familie la iarbă verde. La ceea ce se numeşte "un grătar". De zici că naţia, toată, e una de grataragii. Care mai de care mai priceput. Ori, măcar, la o plimbare. În parc. Câte mai există. Şi, firesc, banala, dar atât de utila bancă. Folosită în fel şi chip. De cei mici, să se cocoaţe, să alerge, să o sară. De biciclişti, de roleri, de utilizatorii de skateboard, ca punct de reper, tocmai bun de ocolit. De cei vârstnici, ca remediu pentru dureri de tot felul, ostoite într-un scurt popas. De îndrăgostiţi, pentru îmbrăţişări şi săruturi.

Evident, există şi … banca. Aceea care produce coşmaruri românilor. Cea pe care majoritatea o priveşte ca pe un jefuitor – nu mai mare decât reprezentanţii vremelnici ai statului - dar de care nu se pot lipsi. Unii dintre tineri nici măcar această "satisfacţie" nu au, căci nu sunt … eligibili.
Banca de date. Puţini se gândesc la aşa ceva. Tot ce acumulează un om, colegii, prietenii, rudele, cunoştinţele. Un muncitor. Un manager. Să-şi noteze. Dacă nu pe hârtie, căci la modă sunt notebook, tabletă, smartphone, măcar în minte. Iar de la acele informaţii, trăiri, fapte, pornind, să facă, rapid, conexiuni. La momentul potrivit.

Ca un antrenor. Puţini sunt cei din handbalul românesc care au primit recunoaştere unanimă. Măcar pe cea a majorităţii. Printre aceştia se numără, cu siguranţă, Eugen Trofin. Supranumit "nea Măndel". Omul care, ori gânditor, ori agitat, în plin meci, găsea soluţii pentru echipa sa în raport cu adversarii. Ca un adevărat Merlin. Ca un vrăjitor care are în permanenţă bagheta magică la dispoziţie.

În scurt timp, prin septembrie, de fapt, băncile vor primi noi … musafiri. Elevii, studenţii. Unele dintre echipe, au deja noi oameni pe bănci. Antrenori. Tineri. La început de carieră. Horaţiu Paşca, la "U" Jolidon Cluj, Carmen Amariei la SCM Craiova. Alţii, care au trecut de pragul de novice al primei ligi de handbal de la noi: Simona Gogîrlă, Cristian Preda, Florentin Pera. Însă, la rândul lor, tot neexperimentaţi. Antrenori la echipele feminine de handbal. La masculin, schimbul de generaţii s-a făcut mai de mult. Constantin Ştefan, Vlad Caba, Eliodor Voica, Sebastian Bota, Leonard Bibirig, Răzvan Bernicu.

În precedenta ediţie de campionat a mai fost pe aici un "rătăcit". Jakob Vestergaard. Cel care a făcut Oltchim să strălucească prin joc. Nu şi prin îndelipnirea visului cel mare: cucerirea Ligii Campionilor. Luat la refec de cei neaoşi, de autohtoni, în primul rând pentru capitalul defect de a fi străin, Vestergaard a lăsat urme adânci. Le-au perceput şi speciliştii, şi, mai ales, cei care dau farmec sportului: suporterii.

Pentru că handbalul e un colţ de lume aparte, un domeniu în care România a performat şi are şanse să urce iar, iar şi iar în vârful ierharhiei mondiale, vă invit să luaţi loc pe o bancă şi să vă gândiţi: există un personaj "deux ex machina" care să ne scoată iar în faţă?! Poate un singur om să reformeze întreg sistemul?! Sau, doar, mai punem o şipcă, mai batem un cui, şi dregem banca?!

Ştiinţa prin care omul şi banca devin un întreg funcţional există şi aici, lângă Carpaţi, aproape de Dunăre şi de Marea Neagră. Totul e să nu alunece printre degete.

De același autor
Citeşte alte articole de George Parvan
Digi24
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul în care l-au găsit: Am rămas foarte surprinși
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul în care l-au găsit: Am rămas foarte surprinși

Unul dintre cei trei polițiști care l-au găsit în pădure pe băiețelul de doi ani pentru găsirea...

Descarcă aplicația Digi24

  • 13:00 Stirile Digi Sport
  • 13:15 Fotbal Club
  • 14:00 Stirile Digi Sport
  • 14:15 LIVE Superliga: Rezumatele Etapei
  • 15:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:30 LIVE Liga Digi Sport
  • 17:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:30 LIVE Fotbal European
  • Vezi tot programul
  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-DINAMO BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET (12.02.2024)

    MEDIA: Rezumatele Etapei 1 Play-Off/ Play-Out, 14:15, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, 15:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • fotbal european

    MEDIA: Fotbal European, 17:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Chemnitz, Deutschland 15. November 2023: FIBA Europe Cup - 2023/2024 - Niners Chemnitz vs. Spojnia Stargrad Im Bild: Bas

    BASCHET: CSM Târgu Mureș - Dinamo, 17:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, 19:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, 21:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

”500 de euro ca să bem o cafea”. La 30 de ani, s-a lăsat de fotbal și câștigă o ”avere”: ”Nicio lună fără 5 cifre în cont”

miguel-guerrero8

Corneliu Vadim Tudor l-a văzut pe Bogdan Stelea și a spus un cuvânt care a rămas în istoria fotbalului românesc

vadim-stelea-digisport

Gică Popescu a spus cine este cel mai mare fotbalist român din toate timpurile

popescu mutu

Întrebat cine a fost cel mai bun fotbalist, Giovanni Becali a răspuns imediat: ”Numărul 1! Un geniu”

giovanni becali 7

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media