Războinici cu dinți de lapte

08.07.2013, 18:00
George-Parvan

Juniorii ăştia ai noştri îţi dau traiul peste cap când ţi-e lumea mai dragă. Ştiam de Campionatul European Open din Suedia, de săptămâna trecută. Sincer, nici mai marii federaţiei, nici jurnaliştii, nici iubitorii handbalului nu se aşteptau la mare lucru. Acţiune bifată prin participare. Trecută pe răboj.

Socotelile le-au stricat antrenorii şi jucătorii. 4 ani de muncă, 4 antrenori: Titel Răduţă, Sabin Dacău, Narcis Câtu, Sorin Mureşan. Cărora li se adaugă "federalul" Sorin Toacsen şi şeful CNE, Lucian Râşniţă, tobă de handbal, letargic la capitolul comunicare. Trudă zilnică în oraşul cunoscut pentru cea mai bine conservată cetate medievală: Sighişoara. Acolo-i Centrul Naţional de Excelenţă. Laboratorul. Incubatorul. Alergi după copii prin toată ţara, faci selecţia, pe câţiva în opreşti. O iei de jos. Din greu. Ca la galere. Şi şcoală, şi sport. De performanţă. Antrenorii în rol de maestru, copii, în rol de învăţăcel.

Generaţia actuală, sportivi născuţi 1994 şi 1995, a scos capul în lume. Ne-au scuturat din amorţeală. Au jucat final "europenelor" open, în Suedia, contra Suediei. Repetiţie intenţionată. E prima generaţie, din 1990 încoace, care "leagă" două turnee finale: CE Austria anul trecut, CM luna viitoare în Ungaria. Şi tocmai acum şi-au găsit, pe furtunile astea combinate cu soare arzător, să ne scuture. Ce-i cu românii ăştia?! De unde-au apărut?! Cât tupeu! În grupa de CM, în august, România dă iar cu ochii de Suedia. Dar şi ei cu ai noştri.

A doua premieră: doi handbalişti români s-au bătut pe titlul de MVP al competiţiei: Ramon Şomlea şi Adrian Rotaru. Primul, centru-inter, al doilea, pivot. Şomlea a fost votat cel mai cel. Rotaru, la rândul său, inclus în All Star Team ca pivot. În condiţiile în care Andrasz Szasz, colegul şi concurentul său pe post, a rămas acasă, să susţină examenul de bacalaureat.

Doar trei: Şomlea (Cluj), Nicuşor Negru (Reşiţa), Gabriel Burlacu (Suceava) nu sunt de la CNE Sighişoara. Tot 3, dar nu neapărat aceeaşi: Ionuţ Iancu, Nicuşor Negru, Ramon Şomlea, au adunat 4-5 în prima ligă. Împreună. Dan Racoţea, Daniel Beşliu, Ionuţ Nistor. Paşi timizi spre celebritate.

Tinerii războinici din Sighişoara medievală au scos capul în lume, la un nou turnir. Însă au dinţii de lapte. Nu-s căliţi, însă se intruiesc permanent la locul de muncă. Mai ales în turneele internaţionale.

De același autor
Citeşte alte articole de George Parvan
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova

Un miliardar german care a fost declarat oficial mort în 2021, la trei ani după ce a dispărut în...

Descarcă aplicația Digi24

  • 13:00 Stirile Digi Sport
  • 13:15 Fotbal Club
  • 14:00 Stirile Digi Sport
  • 14:15 Digi Sport Special
  • 15:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:30 LIVE Liga Digi Sport
  • 17:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:30 Etapa 5 Superliga: Hermannstadt-Botosani
  • Vezi tot programul
  • liga digisport

    MEDIA: Liga Digisport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • botosani

    FOTBAL: Hermannstadt - FC Botoșani, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (2.03.2024)

    FOTBAL: Farul - CFR Cluj, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Juventusâ& x80;& x99;s Adrien Rabiot portrait in action during Hellas Verona FC vs Juventus FC, Italian soccer Serie A

    FOTBAL: Cagliari - Juventus, ora 21:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 22:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu Real Madrid

UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium - 17 Apr 2024

Foto După o lună, Adrian Mutu și-a dat șapca jos! Ce a ieșit

Screenshot 2024-04-02 at 23.10.18

Nu mai suporta și a vrut să plece gratis de la Real Madrid! Acum a devenit erou, iar soția sa a transmis doar ȘASE cuvinte

lunin

Video Manchester City - Real Madrid 1-1 (3-4 d.l.d.). ”Galacticii”, în semifinalele UEFA Champions League!

UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media