Tîrcă Reloaded

14.06.2016, 19:06
Mariana T rc

Fosta cunoscută internațională revine pe banca formației unde a și jucat, după o pauză de trei ani. Cât s-a schimbat Mariana Tîrcă în această perioadă

Ca jucătoare, Mariana Tîrcă a fost o adevărată artistă cu mingea în mână. Rămâne, conform statisticii Federației Române de Handbal, cea mai bună marcatoare din istoria reprezentativei României, cu aproape 2.000 de goluri. A format, în anii '90, cel mai bun cuplu centru/inter stânga - pivot cu Valentina Cozma. Cele două au avut contribuții fundamentale în câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către formația croată Podravka Koprivnica.

Retrasă, a schimbat rapid tricoul de jucătoare cu treningul de antrenoare. A condus Oltchim Râmnicu Vâlcea până în finala Cupei Cupelor în 2002, performanță repetată pe banca formației din Brașov în 2008. După ce adusese titlul, Cupa României și Challenge Cup în străvechiul Kronstadt.

Timp de aproximativ trei ani a stat departe de echipele de primă ligă. S-a ocupat de tinerele talente. A preluat și naționala de cadete a României. A cucerit, săptămâna trecută, titlul național la junioare II, în Târgoviște, după o finală câștigată în fața celor de CSM București.

O adevărată magiciană în fața ofensivă, Tîrcă a încântat prin aruncările sale și prin pasele care te lăsau fără suflare. Apărara nu a fost punctul său forte.

Ca antrenoare, s-a preocupat îndeosebi de ... faza defensivă. Și de pregătirea fizică dusă la extrem. Și-a atras antipatia unor jucătoare. A avut parte și de o altercație, dusă în spațiul public, de un medic, care i-a contestat metodele de pregătire.

Mariana Tîrcă Reloaded. Mariana Tîrcă reîncărcată. În traducere liberă, deși, în zilele noastre, foarte mulți cunosc limba engleză. Secolul XXI și-a intrat bine în ... pâine. Vremurile s-au schimbat. Ori se schimbă rapid. Permanent. Depinde cât și-a modificat atitudinea Mariana Tîrcă. Scopul, să joaci handbal spectaculos. Obiectivul: performanță. Rezultate. Foame de rezultate. Asta nu a îndrăznit nimeni să conteste vreodată. Prilejul de râcă, de gâlceavă, de nemulțumire, în cele din urmă, îl constituie drumul. Felul în care se ajunge în vârf. Cum se obțin atât de doritele rezultate.

Se spune că, odată cu (RE)apariția Marianei Tîrcă pe banca echipei din Brașov vor fi câteva handbaliste care vor vrea să plece. După sistemul: Tîrcă intră pe o ușă, ele ies pe cealaltă. Fără să se salute. Poate, și fără să se vadă. Caci nu s-ar suporta.

Tocmai aici este arta. Cea de pe marginea terenului. Mariana Tîrcă împlinește 54 ani în 9 octombrie. A demonstrat lumii întregi că este artistă cu mingea în mână. Acum trebuie să arate că este artistă în diplomație. În psihologie. În arta negocierii. În a strânge jucătoarele în jurul său. În a le face să le placă jocul, handbalul spectacol, pregătirea. În măsura în care cuiva îi plac alergarea pe kilometri mulți și sprinturile repetate. La fel, orele din sala de forță. Comunicarea este baza succesului în acest domeniu. Ca în toate cele care compun viața de zi cu zi.

Tîrcă trebuie să își demonstreze sieși că poate să antreneze și superstaruri, și jucătoare obișnuite, și copile. În același timp. În același grup.

Un punct de plecare ar fi să își amintească toate părțile implicate că Cristina Neagu, super-handbalista venită parcă de pe altă planetă, a început ascensiunea în tricoul de primă ligă al echipei din Brașov, sub comanda Marianei Tîrcă.

De același autor
Citeşte alte articole de George Parvan
Digi24
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie

O femeie din Peru a ajuns de urgență la spital, după ce ar fi înghițit un os. Medicii, însă, au...

Descarcă aplicația Digi24

  • 12:00 Stirile Digi Sport
  • 12:15 Fotbal Club
  • 13:00 Stirile Digi Sport
  • 13:15 Digi Sport Special
  • 14:00 Stirile Digi Sport
  • 14:15 Digi Sport Special
  • 15:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:30 LIVE Liga Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digisport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: Corvinul Hunedoara - Gloria Buzău, 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • profimedia-0858100234

    TENIS: Turneul de la Miami, 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto "Femeia asta e o legendă". Ce gest a făcut Collins către români, după ce la Miami s-a auzit doar "Hai, Sorana!"

collins

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid

Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30

Doar 6 din 17! Notele, după România - Columbia 2-3: un ”Tricolor” a strălucit și a fost omul meciului

profimedia-0859843479

România - Columbia 2-3. "Tricolorii" au evitat rușinea pe final de meci! Rezultat istoric pe Metropolitano

profimedia-0859819437

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media