Liga 1, încotro?

28.02.2013, 16:46
Ionut Angheluta

Prima etapă din sezonul de primăvară ne-a arătat că Liga 1 este într-un uşor regres faţă de anii precedenţi.

Au plecat jucători de valoare şi nu au fost aduşi alţii în schimb, probleme financiare la peste jumătate din cluburi, terenuri de proastă calitate, spectatori puţini.

Exista o dezbatere în urmă cu trei-patru ani, cum ar fi mai bine pentru fotbalul nostru, să aibă cinci –şase echipe care să se lupte la titlu sau să fie o bătălie între două, maxim trei formaţii. Animate de dorinţa de a pune mâna pe jackpott-ul Ligii Campionilor, multe cluburi şi-au depăşit condiţia financiară, s-au făcut de râs prin Europa şi au ajuns astăzi în colaps. Altele, au ajuns la acei bani, dar au fost aidoma unor câştigători la loto, care dau lovitura o dată în viaţă, după care, neştiind ce să facă, ajung de unde au plecat.

Doar două formaţii au ieşit cu bine din acel vârtej care le-a sucit minţile tuturor, CFR Cluj şi Steaua. Prima s-a menţinut datorită unui management eficient, prin care s-au adus jucători de valoare la preţuri mici şi au fost vânduţi pe sume chiar şi de zece ori mai mari. Meritul principal îl are directorul executiv, Răzvan Zamfir, o persoană căreia îi place să stea în umbră, dar care a dovedit multă pricepere. A doua a supravieţuit financiar şi conduce astăzi detaşat în Liga 1, pentru că este singura formaţie care generează venituri mari din vânzările de bilete şi din performanţele europene şi l-a angajat pe cel mai bun antrenor din ţară în acest moment.
Cred că în viitorul apropiat, acesta însemnând din următorul sezon, vom asista la o luptă în doi pentru supremaţie, plus o formaţie care va avea statutul de revelaţie, dar se va pierde pe parcurs. Ne vom întoarce la situaţia din urmă cu 10 ani, când Steaua, Dinamo şi Rapid dominau competiţia internă. Cred că pentru situaţia economică actuală, este mai bine aşa, este mai realist. 

Cu cine se va lupta Steaua , care are în momentul de faţă un avantaj foarte mare faţă de celelalte din punct de vedere al lotului şi al antrenorului? Dacă va şti să gestioneze situaţia, va putea reedita fără emoţii succesul din 2005-2006. CFR Cluj ar trebui să aducă cel puţin şase-şapte jucători care să joace titulari din vară, pentru că actuala echipă mi se pare necompetitivă (fără Felgueiras unde ar fi ajuns în Europa?). În aceeaşi situaţie mi se pare FC Vaslui, plus că acolo e nevoie şi de un antrenor (mi se pare inadmisibil să nu câştigi un meci cu doi oameni în plus). Dinamo şi Rapid nu cred că vor intra în calcule la titlu până nu-şi vor rezolva problemele financiare. Astra are jucători valoroşi, dar are la rândul ei nevoie de un antrenor (eu nu cred în Valentin Sinescu, echipa e ţinută în frâu de conducere). Pandurii Tg. Jiu este la început de drum, cu un antrenor nou şi lot subţire, mai are nevoie de timp până să aibă pretenţii la campionat.

De același autor
Citeşte alte articole de Ionut Angheluta
Digi24
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei...

Descarcă aplicația Digi24

  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:30 LIVE Digi Sport Matinal
  • 11:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 11:30 Etapa 7 Liga a 2-a: Csikszereda-Unirea Slobozia
  • 12:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • Liverpool v West Ham United, Premier League, Football, Anfield, Liverpool, UK - 19 Oct 2022

    FOTBAL: West Ham - Liverpool, 14:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL: FCU Craiova - U. Cluj, 17:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • profimedia-0815854146

    FOTBAL: Juventus - AC Milan, 19:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • sut

    FOTBAL: FCSB - Farul Constanța, 20:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Chelsea v Aston Villa - Premier League - Stamford Bridge

    FOTBAL: Aston Villa - Chelsea, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii

wanda5

Exclusiv A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua

csa-steaua-fcsb

Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece

Festive mood at Camp Nou stadium, full sold out with 91,648 spectators, the world attendance record for a women's football match, in 2022 Champions

Exclusiv ”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”

gigi becali

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media