profimedia-0864186572
"Femeia din umbră" în timpul ocupaţiei Franţei de către Germania nazistă are 102 ani. Ce urmează să facă
Paris Saint-Germain v Barcelona, UEFA Champions League, Quarter Final, First Leg, Football, Parc des Princes, Paris, France - 10 Apr 2024
Starul de la PSG de care Luis Enrique vrea să scape, după înfrângerea cu Barcelona
Gigi Becali
Exclusiv Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Digi Sport 1 Live
Acum

Exclusiv Un român născut și crescut în Franța a ajuns acum în Ligue 1 și așteaptă debutul: "Vreau la națională!"

articol scris de Alex Stanila
27.08.2020, 14:45

România se poate mândri, în curând, cu un nou fotbalist în Ligue 1. Bogdan Racovițan (20 de ani), fundaș central la Dijon, face deja parte din lotul primei echipe, iar în etapa inaugurală a noului sezon a fost rezervă cu Angers.

raco2
Bogdan Racovițan, fundașul lui Dijon / Foto: Arhivă personală
  • SuperLiga: Hermannstadt - Petrolul, joi, 19:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - CFR, joi, 21:45, DGS 1

Bogdan Racovițan este un nume foarte puțin cunoscut în fotbalul românesc. Inclusiv pe site-ul oficial al clubului apare drapelul Franței în dreptul său, însă tânărul născut și crescut la Dijon, cu dublă cetățenie, este convins că își dorește să reprezinte naționala României.

Bogdan Racovițan: "Obiectivul este să debutez în Ligue 1 și să ajung la naționala României"

Tatăl lui Bogdan este român, însă acesta a emigrat în Franța la scurt timp după Revoluție. Bogdan s-a născut pe 6 iunie 2000, iar la 5 ani a făcut primii pași în fotbal. În 2013, fundașul a ajuns la academia clubului care acum evoluează în Ligue 1, trecând prin toate grupele și întâlnind jucători care deja impresionează în Champions League.

Căpitan la echipele U17 și U19 ale lui Dijon, Racovițan posedă, pe lângă calitățile de lider, și un fizic impunător: 1.85m și 79kg. În afara postului său de bază, cel de fundaș central, tânărul jucător spune că poate evolua și ca apărător lateral, dar și ca închizător.

Bogdan, felicitări pentru promovarea la prima echipă! Cum a fost această perioadă?


Încă n-am semnat contract de profesionist, dar încă de anul trecut am fost la multe antrenamente cu prima echipă, iar înainte de acest sezon am făcut cantonamentul cu seniorii. Am avut trei meciuri de pregătire, iar în prima etapă am fost în lot cu Angers.

Galerie Foto

nuiesc că aștepți cu nerăbdare debutul în Ligue 1, poate chiar în etapa următoare, cu Lyon.

Da, asta îmi doresc. Sincer, nu cred că se va întâmpla la meciul cu Lyon, dar aștept. Ăsta mi-e obiectivul, să debutez în Ligue 1 și să ajung la naționala României.

Legăturile cu România care sunt? Cât de des ajungi aici?

Tatăl meu e român, mama e franțuzoaică. Vin în România aproape în fiecare an, în Oradea. Tata a plecat din țară undeva în perioada 1990-1992. Am bunicii, am unchiul în Oradea.

Bogdan Racovițan, un singur meci la naționalele României de juniori: "Dacă mă sună, sunt disponibil"

Cu cei de la Federație Română ai discutat până acum, te urmăresc?

Am avut o selecție la naționala României U16, în 2016, pentru un meci cu Italia, doar că nu m-a lăsat clubul să merg, pentru că aveam meci important aici. Tatăl meu mai ține legătura cu cineva de la departamentul de scouting al Federației. Din câte știu, mă urmărește.

De atunci ai mai primit vreo convocare?

Da, tot în 2016, pentru un turneu amical la Târgu Mureș. Atunci am putut merge, pentru că era terminat campionatul la noi. Eram puțin ieșit din ritm, nu eram pregătit foarte bine și am jucat doar un meci. Am mai participat la un trial organizat de FRF, în 2015, cu domnul Țicleanu, la Paris. Nu a fost o selecție, ci un simplu trial, deci toți românii din Occident puteau să participe.

Principala opțiune pentru tine rămâne naționala României? Te întreb pentru că începem să avem câteva exemple de fotbaliști români născuți în străinătate care aleg să refuze naționala noastră.

Da, îmi doresc la naționala României. De aici, din Franța, nu am primit niciodată convocare. Eu sunt pregătit. Nu știu dacă mă sună, aștept cu plăcere. Dacă mă sună, sunt disponibil.

Dueluri la juniori cu noile staruri ale Franței pentru Racovițan

Ai strâns deja 7 ani la juniorii lui Dijon, cum a fost această perioadă?

Am avut condiții bune la club încă de la 13 ani. Am fost la centrul de formare și am făcut și centru de excelență la U13. Am fost întotdeauna titular la grupele de juniori, dar și căpitan la echipele U17 și U19. În 2017 am avut ruptură de ligament încrucișat. Am revenit foarte bine, după 8 luni, și mi-am recâștigat locul de titular.

Toate cluburile profesioniste din Franța au academie pe care se bazează pentru a scoate jucători, dar academia lui Dijon este încă destul de nouă. Când am ajuns eu la Dijon, încă nu aveau academie acceptată de Federatie și abia acum încep sa apăra jucători tineri ca mine la echipa mare.

Academiile din Franța produc jucători de calitate pe bandă rulantă. Cât de greu a fost pentru voi, aflați la o echipă ceva mai mică, contra unor juniori de la Lyon sau PSG?

Clubul a evoluat foarte mult la juniori. La U16 am fost aproape de retrogradare, însă anul următor, la U17, cu mai multă experiență, am câștigat o grupă cu Lyon, Auxerre și Saint-Etienne și am ajuns în play-off. La U19 am terminat pe primul loc într-o grupă cu Lyon și am pierdut în semifinalele play-off-ului contra lui Rennes.

Au fost mulți jucători buni în generația mea. De la Lyon am jucat contra lui Maxence Caqueret, Armine Gouiri, Pierre Kalulu sau Rayan Cherki. La meciurile cu Saint-Etienne i-am avut adversari pe William Saliba, Wesley Fofana, Charles Abi, iar de la PSG erau Timothy Weah și Yacine Adli, printre alții.

Bogdan Racovițan: "Chivu mi-a plăcut pe postul meu. De la Keșeru am primit un trening"

Acum ai și un român alături de tine, pe Alex Dobre. Ai mai cunoscut și alții în perioada de juniorat, poate cu o poveste asemănătoare cu a ta?

Nu am mai întâlnit alți români. Prima dată când m-am întâlnit cu un român a fost acum, cu Alex. Am așteptat mult până la primul român.

Cum ți se pare Alex, ai apucat să-ți faci o impresie?

Ne-am împrietenit. Îmi place de el. Pe teren nu l-am văzut foarte mult, dar mi se pare că e bun, din ce am văzut la antrenament. Lucrează mult, se vede.

Ai vreun fundaș preferat în fotbalul european?

Sergio Ramos îmi place mult, dar și Virgil van Dijk, mai recent. Nu știu dacă mă asemăn cu vreunul dintre ei, dar încerc. Mă uit să văd cum mă pot apropia de ei.

Dar din România ai avut vreun model? Poate cineva care a jucat în Ligue 1?

Încă de când eram mai mic, Chivu mi-a plăcut pe postul meu. Din campionatul Franței i-am urmărit pe toți românii. Chiar am primit un trening de la Keșeru, în 2012, când juca la Angers, în Ligue 2, contra lui Dijon.

racovițan keșeru
Bogdan Racovițan, alături de Claudiu Keșeru, în 2012 / Foto: Arhivă personală

Apropo de România, urmărești fotbalul de aici?

Urmăresc toate echipele românești în cupele europene, naționala U21 și naționala mare, dar la campionat nu prea mă uit la meciuri, doar la rezultate. Țin cu CFR Cluj, și acum cu UTA Arad, după promovare. M-am bucurat foarte mult când CFR a câștigat cu Rennes. Eram mândru că o echipă românească învinge o echipă tare de la noi, mai ales că toată lumea de la club știe că sunt român.

Etichete: franta , ligue 1 , dijon , bogdan racovițan


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet

Când Kema Ward-Hopper și logodnicul ei de atunci, Nicholas Hopper, ambii din SUA, au decis să se...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
profimedia-0783976186
S-a decis! Bernardo Silva și-a ales viitoarea destinație: ”E înnebunit să joace acolo”

A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni
48
Luka Modric a decis! Unde vrea să își încheie cariera: ”Vreau! Pentru că o merit!”
Real Madrid v Rayo Vallencano, La Liga 2018-19, Football, Estadio Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - 15 Dec 2018
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
ali-hebaiti18
”Va juca în Liga Campionilor”. Gigi Becali a făcut anunțul și trebuie să scoată aproape 500.000 € din buzunar
vlad-chiriches
Recomandările redacției
Gigi Becali
Exclusiv Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”

Florinel Coman a făcut anunțul așteptat cu sufletul la gură de toți fanii FCSB-ului
FCSB v FC Nordsjaelland - UEFA Europa Conference League, Bucharest, Romania - 10 Aug 2023
Exclusiv "Care a fost diferența dintre acest sezon și celelalte 8?" Gigi Becali a răspuns fără nicio ezitare
gigi
Gică Hagi și Gigi Becali, în cursă pentru același jucător! "Regele" a făcut anunțul în direct
hagibecali
Citește și
Înlocuitorul lui Kylian Mbappe vine de la Barcelona! PSG a pregătit oferta: 200.000.000€
profimedia-0865397989
PSG, soluție de avarie pentru înlocuirea lui Kylian Mbappe! Cine este așteptat pe Parc de Princes
mbappe
Cum s-a răzbunat o femeie pe soțul infidel. Fapta ei, criticată dur de internauți: „Ar fi trebuit să gândești înainte să acționezi”
Cum s-a răzbunat o femeie pe soțul infidel. Fapta ei, criticată dur de internauți: „Ar fi trebuit să gândești înainte să acționezi”
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Risto Radunovic e pe lista de transferuri a lui Nelu Varga pentru noul CFR Cluj de titlu! Ce salariu îi oferă
Anne Hathaway, pusă să se sărute cu câte 10 bărbați la audiții: "Nu eram entuziasmată. Mi se părea groaznic"
Anne Hathaway, pusă să se sărute cu câte 10 bărbați la audiții: "Nu eram entuziasmată. Mi se părea groaznic"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
România asistaților sociali. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde
De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor"
De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor"
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Schimbare în Codul Rutier din România: Când este permisă depășirea pe drumurile publice de către șoferi
Comandantul militar al CSA Steaua, reacție neașteptată către FCSB înainte de câștigarea titlului
Comandantul militar al CSA Steaua, reacție neașteptată către FCSB înainte de câștigarea titlului
Dorit de PSG în locul lui Kylian Mbappe, Luis Diaz a luat decizia finală și a anunțat-o pe Liverpool
profimedia-0863120081

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap:
Sore, dans în costum de baie pe plaja din Maldive și gesturi tandre cu iubitul de care e îndrăgostită până peste cap: "Sunt fericită"
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să consume alcool