marius baciu interviu
Exclusiv Marius Baciu dezvăluie un caz exploziv: "FRF anchetează un meci din acest sezon pentru blat la pariuri"
fotbal nevazatori calificare
Video Exclusiv REPORTAJ! Fotbal fără să vezi mingea. Naționala României pentru nevăzători s-a calificat la Euro
Screenshot 2024-04-28 at 23.20.51
Exclusiv Gata! Dan Petrescu s-a răzgândit
Digi Sport 1 Live
Acum

EXCLUSIV Cel mai tânăr tricolor din istorie: "Mi se spune Varane şi vreau la cel mai mare club din lume"

14.07.2014, 13:53

cristian manea nationala
  • SuperLiga: Petrolul - Botoșani, luni, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Rapid - Universitatea Craiova, luni, 20:30, DGS 1

"E prima oară când vă spun de un jucător, aşa că reţineţi numele ăsta. Cristi Manea. O să ajungă fotbalist mare". Cel care rostea aceste vorbe era Gică Hagi, iar subiectul în discuţie avea doar 16 ani şi tocmai debutase în Liga 1, chiar împotriva Stelei, în Ghencea.

Stârnit parcă de profeţia lui Hagi, destinul puştiului s-a avântat, răsucindu-se spre înălţimile unui vârtej. În doar o lună a devenit titular la Viitorul, produsul numărul unu la export al Ligii 1 şi cel mai tânăr jucător din istoria echipei naţionale.

E vorba chiar de destin? „Cristi s-a născut prematur, la 8 luni. Şi-mi aduc aminte foarte bine, doctorul a zis 'Doamnă, copilul ăsta o să iasă mai devreme. Să vedeţi ce o să ajungă copilul ăsta'. Aşa că da, poate ăsta e destinul lui”, pare convins Viorel Manea, tatăl lui Cristi.

Probleme la ochi din cauza cartofilor prăjiți


„În familia noastră, eu mai am patru fraţi, toţi am jucat fotbal. Aşa că poate a luat şi ceva de aici”, începe povestea Manea senior în curtea casei din Agigea în care a copilărit Cristi. De fapt, copilăreşte încă, uităm că vorbim de un fotbalist de 16 ani. „Şi acum, când vine, mai bate mingea pe aici cu fraţii lui mai mici. Aşa era şi el, o zgâtie de copil. Şi slab, slab. Slab rău. Dar mânca orice. Îi plăceau cel mai mult cartofii prăjiţi. Că din cauza asta a avut şi probleme cu vederea. Am fost acum la control, că el a purtat şi ochelari. Şi când ne-am dus la doctor să vedem ce e cu ochii, ne-a zis că are prea mult amidon. De la cartofi”.

„A început fotbalul ca atacant”

Ajungem şi la fotbal. Şi cel care vorbeşte acum e chiar Cristi. “Tata mi-a făcut cadou de ziua mea şi m-a dus la fotbal. Nu mă aşteptam. Dar el ştia că-mi place foarte mult, că numai asta făceam”. Şi l-a dus la Metalul Constanţa, unde a intrat pe mâna lui Cosmin Constantin, care-şi aduce aminte perfect: “Îmi amintesc pentru că era mai dezvoltat fizic decât ceilalţi copii. Am crezut că era mai mare de vârstă, dar nu era”. Nu era. Avea 6 ani.

Digi Sport: Când v-aţi dat seama că poate ajunge un fotbalist valoros?

Cosmin Constantin: De când l-am văzut. La început voia să dea gol, ca orice copil de vârsta aia. La un moment dat, văzând că nu e postul lui acolo, l-am trecut în apărare, ca fundaş central. Nu prea i-a convenit. Dar Kiki marca şi de acolo”.

Kiki?

Da, asta e porecla lui, aşa îl strigă toţi. Aveam mai mulţi Cristi în echipă, aşa că la un moment dat mi-a spus: 'Dom’ profesor, mie puteţi să-mi spuneţi Kiki, că aşa mi se spune acasă'. Şi de atunci, pentru mine cel puţin, Kiki a rămas

Cosmin Constantin este acum antrenor la una dintre grupele de copii de la Academia Hagi. Acolo unde a făcut pasul următor şi Cristi Manea şi acolo unde apare din nou în poveste destinul.

A fost ales din 500 de copii la Academie

“Băiatul progresase mult, era peste toţi în joc, şi trebuia să facă pasul la un alt nivel. L-am dus şi la Farul vreo două săptămâni, dar tot nu simţeam că e suficient. Şi atunci s-a înfiinţat Academia. Am zis că asta e şansa lui. Am văzut un anunţ de selecţie şi am sunat. Prietenii mi-au zis să renunţ, că sunt peste 500 de copii la trial... Nu i-am ascultat. L-am luat de mână pe Cristi şi am mers la Academie. Erau două etape de selecţie, dar după prima m-au sunat: 'Domnule Manea, băiatul a fost admis'”, îşi aduce aminte tatăl lui Cristi.

„Are atitudinea lui Rădoi şi tehnica lui Chivu”

Şi a început urcuşul. Întâi la juniorii lui Hagi, apoi la cei ai naţionalei. Gâlcă l-a pus căpitan la U17, după care a început să fie luat la antrenamentele echipei mari a Viitorului. La lot a jucat fundaş central, la club fundaş dreapta. “El poate să evolueze pe toate cele patru posturi din linia de fund. Nu am mai văzut aşa ceva”, spune primul lui antrenor, Cosmin Constantin. “Are 1,83 înălţime acum, dacă ar mai creşte câţiva centimetri l-ar ajuta mult pentru poziţia de stoper. Ca lateral e ok şi aşa. Din punct de vedere psihic, e senzaţional, nu are emoţii indiferent de adversar. Ca stil de joc e puternic ca atitudine şi comportament ca Mirel Rădoi şi ca tehnicitate aduce cu Cristi Chivu”.

A mers la naţională cu procură

Pe urmele lui Rădoi şi Chivu a ajuns la naţionala mare. „Când l-a anunţat că-l ia la lot, eram pe aici, prin curte. Tundeam gazonul. Şi am aruncat tot, ţipam de bucurie. Bine, am şi plâns... Şi a venit mă-sa. 'Ce-ai, mă?' E la lotul naţional! 'Unde la lot? Că este la lot' La lotul mare! 'La Piţi?' Da, la Piţi!”. Şi Piţi l-a aruncat titular încă de la primul meci, cu Albania. „Am avut vreo 25-30 de persoane aici, în curte. Am scos televizorul, galerie, ploua afară, noi zici că eram pe stadion, cântam imnul, toată lumea în picioare. A jucat de parcă era de-al lor dintotdeauna. Şi când mă gândesc că râdeau toţi când i-am dus procura. Pentru că în istoria României nu a fost un jucător care a plecat cu procură la naţionala mare. Că nu avea voie să iasă din ţară fără acordul părinţilor. Vorbeam cu el după antrenamente şi-mi spunea 'Tati, nu le cer autografe', îţi dai seama că voia autografe, 'nu le cer, ca să nu zică cine ştie ce după aia'”.

Gâlcă l-a sfătuit cum să se comporte

Ce urmează pentru Cristi?

E important pentru el să joace în acest an. Se vorbeşte şi de plecare, la Steaua, sau la o echipă de afară. Eu mi-aş dori la Steaua, dar să joace. A venit şi Gâlcă acum, care îl ştie foarte bine. A fost un an cu el la lotul naţional şi ştie ce poate. Îmi spunea Cristi că îi povestea Gâlcă de când era el mic, l-a sfătuit cum să se comporte la începutul carierei, 'Nu te uita în stânga, dreapta, vezi că lumea o să vorbească, tu vezi-ţi de treaba ta. Dacă nu o să ai accidentări, o să ajungi fotbalist mare'. Şi eu zic că poate să prindă prima echipă la Steaua fără probleme dacă se duce. Gâlcă îl folosea fundaş central. Şi a zis că ăla e postul lui de fapt.

A refuzat o fată pentru că mergea în cluburi

Cum e Cristi în afara terenului?

Cosmin Constantin: Un copil emotiv şi liniştit.

Viorel Manea: Da, aşa e. E cuminte, e fata mamei acasă. Şi cu fetele e cuminte. Nu are nicio prietenă. De ce? Păi n-are nici timp. Vorbea pe internet cu o fată, dar i-a trimis fata respectivă nişte poze din club şi mi-a spus 'Tati, nu mai vorbesc cu ea'. De ce, măi? 'Păi se duce în cluburi, fiţe, eu nu sunt cu din astea.

"Sunt un băiat liniştit, mai bine stau şi dorm. După un antrenament-două grele, credeţi-mă, doar la somn te gândeşti”, spune chiar Cristi Manea.

La ce se mai gândeşte Cristi?

'Vreau să joc la o echipă mare de afară. Îmi place mult de Varane, de altfel colegii aşa mă strigă acum toţi'. Aşa îmi zice şi mie: 'Tati, eu o să ajung la cel mai mare club din lume'.

La cel mai mare club din lume a jucat Hagi. Cel care ne-a invitat să reţinem numele primul super-produs sută la sută al Academiei sale. Noi l-am reţinut.

PROGRAMUL COMPLET AL CANALELOR DIGI SPORT

Etichete: cristian manea viitorul , cristian manea nationala romania , cristian manea hagi romania


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Prinţul Paul al României a fost prins de poliţişti într-un resort din Malta. România va cere extrădarea acestuia
Prinţul Paul al României a fost prins de poliţişti într-un resort din Malta. România va cere extrădarea acestuia

Prinţul Paul Phillipe al României, unul dintre fugarii celebri de la noi în țară, a fost prins în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
ilie3
Cum a reacționat Ilie Dumitrescu după ce a aflat cine l-a umplut de sânge pe Mihai Stoica

Mihai Stoica, umplut de sânge la Arena Națională, după ce FCSB a câștigat titlul!
mm-stoica2
Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”
Screenshot 2024-04-27 at 23.03.18
Cum a numit-o Gică Hagi pe FCSB, după ce a câștigat titlul chiar după victoria cu Farul
Screenshot 2024-04-28 at 00.03.15
Gabi Tamaș, gata să dea afară șase fotbaliști: ”Salariu mare și nu faci nimic”
tamas
Recomandările redacției
Screenshot 2024-04-28 at 23.20.51
Exclusiv Gata! Dan Petrescu s-a răzgândit

Au luat titlul cu FCSB și acum urmează să semneze contractele + Cine va pleca de la campioană
Screenshot 2024-04-28 at 19.13.53
Exclusiv ”Dacă vine Gigi Becali cu un milion?”. Laszlo Dioszegi a dat răspunsul și și-a anunțat decizia finală
FOTBAL:PREZENTARE SERGIU BUS LA FCSB (14.07.2020)
Transferul lui Florinel Coman e ”99% gata”
Screenshot 2024-04-13 at 16.11.18
Citește și
Video Exclusiv Marius Lăcătuș, la 60 de ani: ”Va fi greu să mai ia cineva zece titluri în România”
lacatus
Video Exclusiv Adi Ilie: ”Am avut oferte de la Real Madrid și Manchester United”
adrian-ilie
Amal Clooney, într-o rochie mini de peste 20.000 de dolari. Avocata și-a arătat picioarele perfecte la o cină în New York
Amal Clooney, într-o rochie mini de peste 20.000 de dolari. Avocata și-a arătat picioarele perfecte la o cină în New York
Ermal Krasniqi, ofertă din Bundesliga de la Werder Bremen. Câți bani a cerut Rapid pentru transfer
Ermal Krasniqi, ofertă din Bundesliga de la Werder Bremen. Câți bani a cerut Rapid pentru transfer
Gigi Becali a anunțat primul transfer al verii pentru Champions League! Semnează cu FCSB: ”Am vorbit cu el”
Gigi Becali a anunțat primul transfer al verii pentru Champions League! Semnează cu FCSB: ”Am vorbit cu el”
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și decoltată, la 57 de ani, actrița pare că a făcut un pact cu timpul
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și decoltată, la 57 de ani, actrița pare că a făcut un pact cu timpul
Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori
Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori
De la Smart la Simple: ”Telefonul plictisitor" un nou trend printre tineri. Video
De la Smart la Simple: ”Telefonul plictisitor" un nou trend printre tineri. Video
Cum sunt păcăliți șoferii să plătească amenzi care nu le-au fost date de poliție? Cine sunt escrocii
Cum sunt păcăliți șoferii să plătească amenzi care nu le-au fost date de poliție? Cine sunt escrocii
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
Video Exclusiv Gabi Iancu: ”M-am apucat de fotbal ca să joc, nu ca să mă uit. Vreau să mă simt din nou bun și puternic!”
gabi iancu

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori
Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori
Digi World
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
Digi Animal World
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”