marius baciu interviu
Exclusiv Marius Baciu dezvăluie un caz exploziv: "FRF anchetează un meci din acest sezon pentru blat la pariuri"
fotbal nevazatori calificare
Video Exclusiv REPORTAJ! Fotbal fără să vezi mingea. Naționala României pentru nevăzători s-a calificat la Euro
Untitled
Video ”M-am uitat la Neymar și am încercat și eu!” Ce spune Octavian Popescu după meciul cu Botoșani
Digi Sport 1 Live
Acum

EXCLUSIV Ioan Andone: ”Fără Mircea Lucescu, aș fi lucrat în combinatul din Hunedoara”

29.07.2015, 14:50

andone dinamo
  • Liga 2: Mioveni - ASU Politehnica Timișoara, luni, 16:00, Digi Sport 1

  • Liga 2: U Craiova 1948 - Rapid, luni, 21:00, Digi Sport 1

Ajuns la 55 de ani, Ioan Andone are în spate o carte plină cu patru decenii dense de fotbal. Ca jucător, a strâns 55 de selecții la națională, iar ca antrenor a câștigat trei titluri în Liga 1 și a dus de două ori CFR Cluj în Liga Campionilor. Fără întâlnirea cu Mircea Lucescu, însă, spune că ar fi putut răsfoi acum doar o copertă cu pagini goale.

Digi Sport: A existat și altceva în afară de fotbal pentru Ioan Andone?
Ioan Andone: Prima dată am jucat baschet în copilărie. Cred că eram bun, pentru că antrenorului pe care l-am avut i-a părut rău că am optat pentru fotbal. Niciodată n-am crezut că pot să ajung la un nivel de echipa națională. Să fiu un fotbalist bun de Divizia A. Ăsta era visul pe care-l aveam atunci.

Pe ce post ați început fotbalul?
Vârf de atac. Și așa am jucat până l-am cunoscut pe Mircea Lucescu.

Ce calități de atacant aveați?
Lovitura de cap, atât (râde). Așteptam centrările de la Gabor și de la Mișa Klein și înscriam multe goluri cu capul. În rest, nu prea eram cu driblingul...

Care e cea mai pregnantă amintire pe care o aveți din copilărie?
Sărăcia din Hunedoara... Fotbalul era pentru noi ieșirea din sărăcie.

Ce poreclă aveați când erați copil?
Aveam mai multe. Din cauza feței, semăn cu mama aici, îmi spuneau ”crocodilul” (râde). ”Fălcosul” a venit mult mai târziu, prietenul meu Mircea Rednic, ”Strâmbul”, punea porecle...

”Steaua m-a vrut înaintea lui Dinamo, dar am refuzat-o”

Ce a însemnat pt dvs. întâlnirea cu Mircea Lucescu?
Nu numai pentru mine. Toți de acolo îi datorăm enorm, pentru că ne-a făcut să credem că putem mai mult. Altfel ajungeam niște fotbaliști de Divizia B, subingineri, se termina cu noi. Lucram în combinat, probabil.

Vă aduceți aminte de prima întâlnire cu el?
M-a impresionat un lucru. Era primul antrenor care avea răbdare cu noi. Era pedagog. Vorbea cu noi, ne întreba de școală, de părinți... Chiar a aranjat pentru mama să fie angajată în combinat.

Ați avut și alte oferte în afară de Dinamo când ați plecat de la Corvinul?
Am avut în 1982 de la Steaua. Dar am preferat să nu mă duc. Mi s-a părut că sunt prea tânăr ca să vin la o echipă din București. Iar la Steaua juca atunci Sameș. El a fost, Dumnezeu să-l odihnească, unul dintre idolii mei. El și Sandu Boc. Dar dacă mai rămâneam atunci doi-trei ani la Hunedoara, puteam lua un titlu. Așa cred eu acum, că acum știu, am văzut, nu e greu de luat un titlu.

E adevărat că Marius Lăcătuș a intervenit atunci la Valentin Ceaușescu să fiți iertat după acel gest?
Da. Și el, și Hagi. Că ei își permiteau, că pe vremea aia era exrem de dificil să poți să-ți permiți să vorbești cu Valentin. Le-am mulțumit atunci că au pus o vorbă bună. A fost un gest făcut la nervi, mi-a părut rău după...

”S-a pierdut timpul la Dinamo în ultimii ani”

Vă mai gândiți să vă întoarceți vreodată la Dinamo?
Da, cum să nu? Îmi și doresc să mai ajung o dată la Dinamo.

Și ați mai fost ofertat recent?
Da, cred că era în martie-aprilie. După ce am terminat în Cipru. Am avut o discuție cu domnul Negoiță, dar am lăsat-o pe altă dată.

Cum vi se pare Dinamo de acum?
Arată bine, e o echipă tânără. Am văzut primele meciuri și mi-a plăcut, m-a surprins. Se vede că se încearcă să se închege o echipă nu de moment, ci de viitor. Sper să se claseze în primele trei anul acesta.

Nu credeți că au fost cam multe transformări la Dinamo? Sezonul trecut au fost trei echipe președinte-antrenor.
Domnul Negoiță nu a mai avut răbdare. Dar acum cred că trebuie să aibă răbdare minimum doi ani, să construiască o echipă frumoasă care să se bată la titlu în românia, la grupele Europa League sau Champions League. Îți trebuie timp, peste noapte nu se poate face.

Păi nu a fost timp? Nu vi se pare că s-a pierdut, totuși, ceva timp? Adică același discurs îl puteați avea fără probleme și acum doi ani.
Corect. S-a pierdut timpul, așa este. În primul an, poți să spui că Flavius Stoican a fost în regulă. A terminat pe locul 4 cu o echipă cu mulți tineri debutanți, foarte mulți români și câțiva străini. Dacă se continua pe aceeași linie și în al doilea an și puteai să mai urci un loc-două, să termini pe locurile 2-3, că nu aveai echipă să iei campionatul, făceai un pas înainte. Dar Dinamo a făcut un pas înapoi. De la locul 4 a trecut pe 7, dar și cu un joc care nu a fost în regulă.

Nu a fost și o incoerență la nivelul conducerii? Nu mai e în lot niciunul dintre jucătorii aduși în iarnă. Cum vă explicați acest lucru?
O greșeală. Au fost jucători care nu s-au acomodat, care nu au înțeles că la Dinamo se cere performanță.

Ce credeți că poate face Mircea Rednic cu actualul lot de la Dinamo?
O clasare în primele trei sau patru. Dacă reușește asta, atunci lucrurile sunt ok. Urmând ca, la anul, să-și dorească mai mult. Să iasă și Dinamo din insolvență, să-și propună și Dinamo altceva.

”Nu cred că Bărboianu a vândut vreun meci. Cred că lui Negoiță îi pare rău pentru ce a declarat”

Ați fost antrenorul lui Dinamo la finala de Cupă pierdută cu Steaua, la care Bărboianu și-a dat autogol. Ce părere aveți despre acuzele lui Ionuț Negoiță de după ultima înfrângere cu Steaua?
Nu trebuia să facă declarațiile acelea. Cred că a fost supărarea prea mare. Dar și eu am fost supărat atunci când am pierdut finala de Cupă. Cred că a greșit omenește. Nu a vrut să facă și nu-mi trece prin cap că Bărboianu ar putea să facă prostii, să vândă un meci... El a încercat să facă lucrurile bune, dar a fost într-o zi nefericită, asta e părerea mea. Din păcate, după meci spiritele sunt prea inflamate, a fost și penalty-ul acela de neînțeles, de neînțeles! Acum, pentru cine știe fotbal, ăla e de neînțeles. Dar e o greșeală și cred că domnului Negoiță îi pare rău. Că nu trebuia să declari așa ceva despre un jucător, despre unul care a vrut să vină la Dinamo, a avut două experiențe la Dinamo.

V-a întrebat cineva despre acea finală de Cupă? Dl. Negoiță, FRF, DNA?
Nu, nimeni. Am lucrat cu mulți jucători în cariera mea, am avut și eu suspiciunile mele, așa se întâmplă când pierzi. Te întrebi de ce a făcut așa când eu i-am zis să facă altfel... Dar nu cred că a fost ceva de genul ăsta.

Când vă aduceți aminte să mai fi fost o asemenea diferență între Steaua și Dinamo?
Cred că nu a fost niciodată.

”Și Alcenat are probleme defensive. Stelei îi mai trebuie un fundaș dreapta”

Cum vi se par transferurile făcute de Steaua în această vară? Tade?
E în regulă. Aleargă, stă sus, pleacă pe contraatac, cam ce juca și la CFR. Dar acum, Steaua e un pas înainte pentru el. Trebuie să confirme și să înscrie minimum 15 goluri la Steaua. Dacă nu dă 15 goluri, la nivelul la care e Steaua, atunci înseamnă că nu e un an reușit pentru Tade.

Muniru?
Îl știu de la Cluj, deși nu l-am antrenat, dar îl știu de acolo. E un jucător regular. Foarte bun în fața apărării.

Dar doar atât spun unii.
Bine, nu e un jucător excepțional să-ți dea pase de gol, dar îți dă constanță, continuitate la fază.

Ce credeți că-i mai trebuie Stelei? Ar avea nevoie și de un portar?
Dacă-l aduceau pe Mario Felgueiras era un câștig. Adică să fie o competiție Mario cu Cojocaru, ar fi extraordinar.

Ce nu v-a plăcut la Steaua?
Papp nu a fost în regulă nici în primul meci cu Trencin. A făcut mari greșeli în dreapta, iar Steaua putea să piardă acolo din cauza lui. A jucat slab, riscant, a făcut mari greșeli de poziție, atacuri decisive în poziție de ultim apărător... Steaua trebuie să-și mai caute soluție în poziția de fundaș dreapta.

Păi vine Alcenat.
Alcenat e în regulă, îmi place. Dar e un jucător preponderent de atac. Și el are mari probleme defensive. Și dacă ajungi la nivelul de Champions League îți trebuie jucători, că nu te duci tu peste Chelsea sau Barcelona...

”Chipciu e uzat, ar trebui să nu mai joace meci de meci”

Vi se pare că Steaua, cu actualul lor, poate intra în grupele Ligii Campionilor?
Poate, da, dacă are și noroc la tragere.

Se vorbește și de Amorim și Alibec.
Sunt unii dintre jucătorii foarte buni ai campionatului nostru. Și ar slăbi și Astra, ar fi o lovitură pe două planuri.

De Chipciu ce spuneți?
Cred că e vorba de uzură la el. După accidentare, a forțat, a forțat... Și trebuie să mai aibă și o perioadă de pauză. Pt că are calități foarte bune. Chipciu e unul dintre jucătorii care-mi plac foarte mult. Dar acum e într-o perioadă proastă, iar Rădoi trebuie să fie echilibrat cu el. Când să joace, cum să joace... Nu trebuie să-l folosească meci de meci, câte 90 de minute. Îl mai poate înlocui cu Hamroun. Adică un meci unul, un meci celălalt. Și să-i dai, astfel, puțină pauză lui Chipciu, să redevină proaspăt. Că altfel greșește destul de mult și nu-i iese jocul.

”Dl. Moraru mi-a propus să fiu manager la Rapid”

Cât de aproape ați fost de Rapid?
Singura discuție cu o echipă din țară a fost cu Rapid. I-am spus domnului Moraru că-l voi ajuta cu plăcere, dar nu acum. Mi-a propus să fiu manager, pe modelul din Anglia, dar nu am putut acum. El se gândește foarte mult la Rapid, încearcă să facă lucruri foarte bune, să scoată echipa din insolvență, mai ales că Rapidul are o componentă pe care o au foarte puține echipe: publicul. Sunt convins că și în Liga a doua Rapid va avea mai mulți suporteri decât multe echipe din Liga 1.

V-a cerut dl. Moraru sfatul în legătură cu numirea altui antrenor?
Da, mi-a cerut opinia și de Miriuță, și de Iencsi, și de Ianovschi, și de Grigoraș... I-am spus părerile mele despre fiecare antrenor. Important e ca cel care vine să aibă un proiect pe minimum doi ani cu promovare în primul și clasare în primii șase în al doilea.

”Încă sper să fiu selecționer. Au fost preferați alții care nu meritau”

Mai sperați să antrenați echipa națională?
Da, bineînțeles. Acesta e visul cu care se apucă de meserie orice antrenor.

V-a deranjat că numele dvs nu a fost luat niciodată serios în calcul pentru postul de selecționer, deși aveți trei campionate în palmares?
Sunt motive și motive. Preferințe și preferințe. Au fost preferați alții care nu meritau, au avut experiență mai mare la nivel de echipă națională, sunt preferințe... Dar va veni și rândul meu, eu am încredere.

Etichete: interviuri radu dragut , mircea lucescu ioan andone , andone despre lucescu , interviu ioan andone mircea lucescu , andone lucescu la multi ani

Digi24
Misterul omului care a căzut din cer, în Londra. Niciuna dintre pistele pe care s-a mers nu a lămurit cine era
Misterul omului care a căzut din cer, în Londra. Niciuna dintre pistele pe care s-a mers nu a lămurit cine era

Un bărbat a căzut din cer, într-o grădină din Londra, în 30 iunie 2019. Așa a rămas în memoria...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
corinna
Familia lui Michael Schumacher plătește o avere pentru tratamentul fostului pilot! Decizia luată de Corinna Schumacher

S-a aflat câți bani are de fapt Gigi Becali! Dumitru Dragomir a ”dat din casă”! ”Nu degeaba a refuzat 10 milioane!”
gigi becali
"Dacă e o finală Halep - Cîrstea la JO, cu cine țineți?" Ion Țiriac a răspuns imediat
2018 French Open - Day Ten
Primul verdict în cazul lui Ștefan Baiaram, după accidentarea horror! A plâns în hohote pe teren și a fost dus la spital
baiaram 5
România pierde barajul cu Italia cu 1-3 și retrogradează din Grupa Mondială la Billie Jean King Cup
buza
Recomandările redacției
Untitled
Video ”M-am uitat la Neymar și am încercat și eu!” Ce spune Octavian Popescu după meciul cu Botoșani

"De ce spuneți că a fost o repriză slabă?". Unicul obiectiv al lui Straton + mesaj pentru Octavian Popescu
FOTBAL:FCSB-FC BOTOSANI, PLAY OFF LIGA 1 CASA PARIURILOR (18.04.2020)
Video Octavian Popescu, gol superb în meciul FCSB - FC Botoșani! "Perla" lui Becali și-a impresionat colegii
FOTBAL:FCSB-FC BOTOSANI, PLAY OFF LIGA 1 CASA PARIURILOR (18.04.2020)
Video Mari probleme de lot pentru FCSB în play-off! Moruțan a ieșit accidentat în meciul cu FC Botoșani
morutan3

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Loredana Groza, apariție senzuală pe iaht. Diva de 50 de ani face furori în costum de baie
Loredana Groza, apariție senzuală pe iaht. Diva de 50 de ani face furori în costum de baie
Digi World
Unde te poți infecta cu noul coronavirus cel mai ușor. Avertismentul lansat de un medic
Unde te poți infecta cu noul coronavirus cel mai ușor. Avertismentul lansat de un medic
Digi Animal World
Animal extrem de rar, surprins într-o pădure. Imaginile incredibile fac furori pe internet
Animal extrem de rar, surprins într-o pădure. Imaginile incredibile fac furori pe internet
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate