fotbal nevazatori calificare
Video Exclusiv REPORTAJ! Fotbal fără să vezi mingea. Naționala României pentru nevăzători s-a calificat la Euro
ianis hagi
Video Exclusiv Transformarea lui Ianis. "Nu e ușor să lucrezi cu Gică Hagi"
News - August 28, 2019
Val de reacții negative în Franța, după ce Boloni i-a spus în direct unui jurnalist "meriți să-ți dau o palmă!"
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Superliga: Sepsi Sfantu Gheorghe-Universitatea Cluj
Etapa 27

Video Exclusiv Ghiță Păcurariu, maseurul dat afară de la națională: "Iordănescu a dorit plecarea noastră!"

23.05.2016, 17:19

Cu o săptămână înainte de plecarea în cantonamentul din Italia și cu o lună înainte de startul turneului final din Franța, întreg stafful medical al echipei naționale a fost concediat. Pe lângă doctorul Pompiliu Popescu, au fost demiși și cei trei maseuri, Victor Hexan, Rojer Popovici și Ghiță Păcurariu. Ultimul, revenit la Pitești, la cabinetul propriu de recuperare medicală și kinetoterapie, a acordat un interviu amplu pentru Digi Sport, în care aduce acuze grave conducerii Federației, dar și lui Anghel Iordănescu.

maseur Romania
  • Cupa Ligii: Chelsea - Liverpool, duminică, 17:00, DGS 1

  • SuperLiga: FCSB - FC Botoșani, duminică, 20:00, DGS 1

Digi Sport: Începem direct discuția. De ce credeți că ați fost demis?

Ghiță Păcurariu: Începusem să deranjăm. Toți aveam studii, capacități de a lucra la nivel foarte înalt.

Pe cine deranjați?

În primul rând pe domnul Iordănescu. Pentru că tot ce s-a întâmplat s-a întâmplat 90 la sută din partea lui. Pentru că dacă un antrenor își susține stafful și are încredere în stafful respectiv și ia o decizie legată de el, nimeni nu îl contrează. Nici conducerea federației, nimeni. Dar, din ce am înțeles eu, domnul Iordănescu și-a cam dorit plecarea noastră. Dacă dl. Iordănescu voia, noi eram în cantonamentul din Italia și la turneul final. Nu și-a dorit.


De ce credeți acest lucru?

Eu îmi respect actualii colegi care sunt la națională, dar au venit doi terapeuți de la băiatul domnului Iordănescu, de la Pandurii Tg. Jiu. E un semn de întrebare... Eu nu sunt suspicios, dar e clar, reiese ceva...

Când ați simțit prima oară că se dorește îndepărtarea dvs?

Vă spun sincer, imediat după ce s-a schimbat conducerea federației. S-a dorit ca toți cei din mandatul lui Mircea Sandu să fie îndepărtați de la națională. Li s-a transmis unora din FRF că vor să ne schimbe, dar nu s-au hotărât când și mai așteaptă.

A fost un moment și la finalul campaniei de calificare?

Din surse destul de exacte știu că a fost și în iarnă o tentativă de a ne debarca pe toți. Și s-ar fi opus atunci dl. Iordănescu. Dar nouă nu ni s-a spus nimic. Iar înaintea meciului cu Spania, am fost chemați de dl. Iordănescu la o ședință fulger, toți maseurii și doctorul, și ni s-a pus în vedere să nu mai discutăm despre drepturile noastre, pentru că altfel vom fi demiși de la echipa națională. Asta fără ca noi să spunem ceva, să provocăm, să cerem vreo întâlnire cu cineva.

Deci vă așteptați la această decizie...

Da. Doar că ne așteptam să fie după turneul final. Nu înțelegeți greșit. Mi se pare normal ca fiecare să vrea să lucreze cu oamenii lui, ca federația să vrea să creeze ceva nou, cu persoanele ei, așa că pentru mine nu era o problemă dacă, după turneul final, la care consideram logic să fim, veneau și spuneau: ”Dle Păcurariu, vă mulțumim pentru tot, am dus un stagiu până la capăt, dar de acum vrem să ne despărțim”. Dar să iei o hotărâre cu o săptămână înainte de a pleca în cantonament, aveam contractele PFA semnate până după turneul final, licențierile de la UEFA luate, eram cu geanta pregătită acasă, îmi ceream scuze de la persoanele din clinică, iar apoi am venit să-mi cer iar scuze de la ele și le-am spus că nu mai plec, pentru că sunt demis. Deci nu există așa ceva, credeți-mă, am înnebunit...

Doctorul Pompiliu Popescu a spus că a fost umilit de Anghel Iordănescu în fața jucătorilor...

Așa este. Am văzut că și unii jucători au dat declarații prin care au confirmat acest lucru. Îi spunea mereu: ”Te voi îndepărta, te voi da afară, sunt nemulțumit, ai îmbătrănit...”. Pentru mine, Pompiliu Popescu e un geniu în cadrul medicinei sportive. Eu ce am învățat de la el – îmi mai trebuie două vieți să am timp să pun în practică.

Dar ce-i reproșa concret?

Chestii nefondate. Că e un jucător căzut pe teren și a ajuns în 15 secunde, nu în 13 secunde... Tot timpul eram urmăriți, se crea o stare de nervozitate mereu în preajma noastră. Și noi, maseurii, eram tratați la fel. La două cuvinte: ”Te dau afară!”. Eu l-am divinizat pe Iordănescu. Credeți-mă. Dar s-a schimbat enorm ca om. Mulți îmi spuneau: "Vezi că se comportă urât cu tine”. Nu... M-am contrazis cu toți colegii mei care îmi spuneau: ”O să vezi că o să ajungem să cădem de mâna lui". Nu... Pentru mine, Iordănescu e un geniu, un mare om... Dar, la un moment dat, în timpul acestei campanii, s-a schimbat total ca atitudine. A început să vină ca un tăvălug peste noi tot timpul, a creat presiuni peste presiuni.

Când ați simțit că a apărut această schimbare?

Cum au început un pic rezultatele astea contradictorii. După egalul din Irlanda de Nord și celelalte egaluri.

Ați vorbit cu jucătorii de la lot după ce ați fost demis?

Sunt foarte mulți fotbaliști care mă sună și îmi spun că este traumă în cadrul echipei. Unii dintre ei au sunat la dl. Burleanu în secunda doi în care au aflat ca să întrebe ce s-a întâmplat.

Și ce le-a spus?

Le-a zis povestea "Capra cu trei iezi"... Că asta e decizia luată de federație și că nu se mai poate schimba nimic.

Jucătorii vorbesc în cantonament despre acest lucru?

Li s-a impus să nu mai vorbească. Foarte mulți jucători sunt extrem de supărați. M-au sunat, mi-au trimis mesaje... Am înțeles și că dl. Mircea Lucescu a spus că, dacă era el antrenorul naționalei și cineva îi crea un climat de genul acesta înainte de turneul final, își punea demisia pe masă și pleca. Păi a spus dl. Burleanu că trebuie să-i ținem ca pe un porțelan pe jucători înainte de Euro, să avem grijă de ei. Dar cum ai grijă de ei când tu îndepărtezi un staff medical cu o săptămână înainte de cantonament?

Care e sentimentul pe care-l aveți acum?

Frustrare, dezamăgire... Enorme. Și am luat o decizie, mă doare, nici nu știu cum voi reuși să o respect, dar nu vreau să mă mai uit la niciun meci de fotbal. Deci de când s-a întâmplat acest lucru nu m-am mai uitat, a fost o traumă pentru mine. Vreau să mă îndepărtez total de fotbal.

Cum a fost, până la urmă, problema cu semnarea noilor contracte pe PFA?

Haideți să lămurim și acest aspect. Am avut un contract pe perioadă nedeterminată. Și au venit dl. președinte Burleanu și dl. vice Bodescu să ne spună să rupem aceste contracte, în care aveam prevăzută o primă de 25 la sută din valoarea celei mai mari prime de calificare, și să semnăm unele noi, pe PFA. Că sunt aceleași ca cele vechi, că își dau cuvântul că le vor respecta, că au familii, că sunt oameni de calitate și de cuvânt. Toți ne-au spus să nu rupem contractele vechi, că nu avem siguranță. Dar noi le-am rupt. Pentru că am crezut în cuvântul lor.

Era prevăzută aceeași primă în noile contracte?

Așa ne-au spus. Dar știți cum au făcut până la urmă? Nu s-au mai făcut noile contracte așa cum au spus. S-au rupt cele vechi și apoi ne-au pus în fața faptului împlinit cu noile PFA-uri în care nu exista, însă, niciun procent de premiere!

Dar nu ați semnat noile contracte înainte să le încheiați pe cele vechi?

Nu, pentru că nu ni s-au dat noile contracte până nu le-am rupt pe cele vechi. Aici am greșit. Și toți ne-au avertizat, inclusiv dl. Iordănescu, ne-a spus să nu procedăm așa pentru că cine știe... Și să semnăm înainte noile contracte.

V-ați simțit păcălit?

Logic că m-am simțit păcălit. Dar știți ceva? Dacă nu semnam atunci, eram demiși din acel moment. Ni se găseau lucruri pe care să nu le putem justifica și eram debarcați de atunci.

Păi și ce vi s-a spus când vi s-au prezentat să semnați alte contracte decât cele pentru care vă înțeleserăți?

Ne-au zis: ”Astea sunt contractele, fără nicio primă prevăzută, dar vom decide noi și biroul federal o primă, o să fie la fel ca cea veche și o să fiți mulțumiți”.

Și ați luat primă până la urmă?
Am luat. Dar nu 25 la sută, ci foarte mult diminuată. Adică mai puțin de jumătate din cea veche, prevăzută în contractele pe care le-am rupt.

Cum vi s-a motivat demiterea?
În niciun fel. Nu ni s-a dat nicio explicație. Nu ni s-a reproșat nimic. "Suntem foarte mulțumiți de dvs, sunteți un om de mare calitate, dar...", așa ni s-a spus. Simt că ni s-a făcut o mare nedreptate. Pentru că, în 14 ani cât am fost la echipa națională, nu am avut nicio problemă disciplinară, de comportament.

De ce credeți că a fost ales acest moment?

Poate dl. Iordănescu a considerat că trebuie să facă un șoc la echipă. Și a făcut. Dar unul negativ.

Dar nu vi s-a propus în niciun fel să continuați până după Euro? Cu niște contracte diminuate, eventual?

Nu. Dacă mi s-ar fi făcut o propunere să continui cu naționala, aș fi mers în Franța fără nicio recompensă financiară. Cazare și masă, atât. Și nu m-ar fi interesat nimic altceva. Nicio premiere, diurnă, salariu, doar să merg la turneul final.

Jucătorii cum au reacționat când au aflat că vi s-au micșorat primele?
Au fost foarte mulți care au propus să strângă un fond și, dacă nu ni se va plăti, să primim din partea lor. Deja erau mobilizați, ca să fim și noi mulțumiți.

Până la urmă, cum a fost cu tocănița și cartofii prăjiți?

Nu s-a mâncat așa ceva... Cred că într-o zi în care am ieșit la restaurant și au venit și niște persoane din FRF, directori de marketing sau din nu știu ce departament, unii dintre ei or fi comandat niște cartofi, pui și mujdei... Credeți că Pompiliu Popescu putea să facă asemenea greșeli? Din contră, adevărul e chiar în partea opusă. Pentru că mulți jucători și-ar fi dorit înainte de meci să mănânce și altceva. Și doctorul Pompiliu Popescu nu a acceptat niciodată Și, poate dl. Burleanu nu știe, dar unul dintre terapeuți era trimis mereu în bucătărie și supravegheam masa și bufetul ca să nu se mănânce altceva în afară de meniul făcut de Pompiliu Popescu.

Ați lucrat și cu Anghel Iordănescu, și cu Victor Pițurcă. Care sunt cele mai mari diferențe?

Nu sunt cuvinte și nu există grad de comparație cum își respecta Victor Pițurcă stafful și cum a făcut-o Anghel Iordănescu. Nu s-ar fi ajuns niciodată la așa ceva dacă mai era Victor Pițurcă. Nu ar fi permis.

Ați lucrat cu jucători importanți în cariera dvs. Cine v-a impresionat cel mai mult din punctul de vedere al musculaturii?

Fabio Cannavaro. Era extraordinar. Și Zlatan Ibrahimovici. Iar de la națională cred că Bogdan Stelea. Era un colos... Acum m-a uimit Chiricheș. A avut o dezvoltare musculară fantastică după ce a plecat în Anglia și Italia. Dar și jucătorii Stelei au crescut din acest punct de vedere. Și-au schimbat mentalitatea aia învechită pe care o aveau înainte să vină preparatorul fizic neamț, Neubert. Înainte nu mergeau deloc la sală. Iar acum nu există antrenament înainte de care să nu intre în sala de forță. Și lucrează colosal de mult. Bourceanu, Chipciu, toți... A avut un impact pozitiv asupra lor venirea acestui preparator fizic. E o diferență clară, vă spun eu. E un plus vizibil de câțiva ani de când lucrează cu el.

Care e starea fizică a lui Sânmărtean? S-a tot discutat pe această temă.

Singura problemă la el e vârsta. Pentru că ajungi la o perioadă când nu mai poți să dai sută la sută ci doar 80 la sută.. Dar Lucică are o conformație musculară specială o fibră lungă ca la atleți. Una care se oxigenează mai rapid și elimină mai repede acidul lactic din ea. Dacă un jucător normal se recuperează după efort în două zile, Lucică se poate recupera într-o zi.

Etichete: nationala romania , interviu digi sport , maseur nationala


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Inconștiență la volan. O femeie din Maramureș s-a filmat în timp ce conducea cu bebelușul în brațe, fără centură de siguranță
Inconștiență la volan. O femeie din Maramureș s-a filmat în timp ce conducea cu bebelușul în brațe, fără centură de siguranță

O femeie din Borșa, județul Maramureş, s-a filmat cu propriul copil de 9 luni în brațe în timp ce...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
laurette
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul despre viața lângă un miliardar: "Mai bine plâng pe un iaht!"

Ion Țiriac (84 de ani) este unul dintre cei mai bogați oameni din România.

Se întâmplă în România: au ”ras” vechiul stadion pentru a construi unul de 100 de milioane €, dar proiectul a fost blocat!
pitesti1
Momente cum rar se văd! Ce i-au strigat turcii lui Marius Șumudică în timpul meciului
Gaziantep FK v RAMS Basaksehir - Turkish Super Lig
Bogdan Vătăjelu a semnat și a fost prezentat, la o zi de la despărțirea de ”U” Cluj
Screenshot 2024-02-24 at 20.26.53
Poli Iași - Rapid 3-1. Moldovenii dau lovitura în ”Copou” și pun stop seriei de 5 victorii a giuleștenilor
Screenshot 2024-02-24 212232
Recomandările redacției
News - August 28, 2019
Val de reacții negative în Franța, după ce Boloni i-a spus în direct unui jurnalist "meriți să-ți dau o palmă!"

Live Video&Text Sepsi - ”U” Cluj 0-0, ACUM, Digi Sport 1. Ambele formații luptă pentru play-off
FOTBAL:SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE-FC UNIVERSITATEA CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET(17.12.2022)
Foto Îl urmează pe Andrea Compagno în China: ”Gata”
compagno
Barcelona și Atletico Madrid sunt pe urmele fotbalistului acuzat de viol, iar președintele a făcut anunțul
mason greenwood
Citește și
Video Exclusiv Adi Ilie: ”Am avut oferte de la Real Madrid și Manchester United”
adrian-ilie
Video Exclusiv Gabi Iancu: ”M-am apucat de fotbal ca să joc, nu ca să mă uit. Vreau să mă simt din nou bun și puternic!”
gabi iancu
Vladimir Putin ar avea o nouă iubită, mai tânără decât el cu 32 de ani: „I s-a potrivit mereu tipul Barbie!”
Vladimir Putin ar avea o nouă iubită, mai tânără decât el cu 32 de ani: „I s-a potrivit mereu tipul Barbie!”
Rică Neaga, reacţie acidă despre Florin Talpan: „Stătea prin lojă, se bucura de succesul nostru!"
Rică Neaga, reacţie acidă despre Florin Talpan: „Stătea prin lojă, se bucura de succesul nostru!"
Florinel Coman, confesiune emoționantă înaintea unei performanțe marcante: „Spun cu mâna pe inimă!”. Va intra în istorie
Florinel Coman, confesiune emoționantă înaintea unei performanțe marcante: „Spun cu mâna pe inimă!”. Va intra în istorie
Ce face Johnny Depp, la aproape doi ani de la finalul procesului cu Amber Heard. Actorul, fotografiat în Torino
Ce face Johnny Depp, la aproape doi ani de la finalul procesului cu Amber Heard. Actorul, fotografiat în Torino
Bianca Censori, de neoprit. Soția lui Kanye West, o nouă apariție controversată, într-o ținută ce i-a lăsat la vedere multă piele
Bianca Censori, de neoprit. Soția lui Kanye West, o nouă apariție controversată, într-o ținută ce i-a lăsat la vedere multă piele
Dani Alves a câștigat 9,2 milioane de euro din partea statului spaniol, bani cu care își poate cumpăra libertatea
Dani Alves a câștigat 9,2 milioane de euro din partea statului spaniol, bani cu care își poate cumpăra libertatea
Când pot șoferii merge sau depăși pe linia de tramvai fără să ia amendă? Poliția nu are ce le face
Când pot șoferii merge sau depăși pe linia de tramvai fără să ia amendă? Poliția nu are ce le face
Oana și Catinca Roman sunt bune de plată după decesul Mioarei Roman? Ce spun avocații
Oana și Catinca Roman sunt bune de plată după decesul Mioarei Roman? Ce spun avocații
Revenire spectaculoasă în finala de la Dubai: jucătoarea care a învins-o și pe Sorana a pus mâna pe trofeu
Revenire spectaculoasă în finala de la Dubai: jucătoarea care a învins-o și pe Sorana a pus mâna pe trofeu
Exclusiv Marius Baciu dezvăluie un caz exploziv: "FRF anchetează un meci din acest sezon pentru blat la pariuri"
marius baciu interviu

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Bianca Censori, de neoprit. Soția lui Kanye West, o nouă apariție controversată, într-o ținută ce i-a lăsat la vedere multă piele
Bianca Censori, de neoprit. Soția lui Kanye West, o nouă apariție controversată, într-o ținută ce i-a lăsat la vedere multă piele
Digi World
Ce este Boala X, maladia care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS avertizează că ”o viitoare pandemie este doar o chestiune de timp”
Ce este Boala X, maladia care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS avertizează că ”o viitoare pandemie este doar o chestiune de timp”
Digi Animal World
O femeie a câștigat la loterie datorită câinelui său: „Dacă nu mușca biletul nu mă aflam aici”
O femeie a câștigat la loterie datorită câinelui său: „Dacă nu mușca biletul nu mă aflam aici”