fotbal nevazatori calificare
Video Exclusiv REPORTAJ! Fotbal fără să vezi mingea. Naționala României pentru nevăzători s-a calificat la Euro
colaj reportaj buzarnescu
Video Exclusiv Mihaela Buzărnescu, în așteptarea revenirii: ”Mai vorbesc cu glezna, îi spun că o să fie bine”
Benevento vs Parma - Serie A TIM 2020/2021
Exclusiv Ce se întâmplă cu Man și Mihăilă dacă Parma va retrograda? ”Bine ar fi să își găsească o echipă în prima ligă”
Digi Sport 1 Live
Acum
Live Stirile Digi Sport

Robert Moldoveanu, puștiul de 16 ani al lui Dinamo, operat a doua oară la ligamente: "Credeam că totul e gata"

12.02.2016, 19:27

poza operatie
  • Liga 1: Poli Iași - FC Voluntari, joi, 17:30, Digi Sport 1

  • Liga 1: Academica Clinceni - FCSB, joi, 20:15, Digi Sport 1

Robert Moldoveanu este, la 16 ani, cel mai tânăr fotbalist care a jucat în acest sezon din Liga 1. Până la această vârstă, însă, a suferit accidentări pe care alții nu le-au avut în toată cariera. Prima oară, acum doi ani, ruptură a ligamentelor încrucișate și ruptură de menisc la piciorul stâng. Acum, în chiar primul meci din cantonamentul de iarnă al lui Dinamo, o altă ruptură a ligamentelor, de data aceasta la piciorul drept.

Pentru a rezista psihic în această perioadă de șase luni în care va trebui să stea deoparte de gazon, atacantul ”câinilor” și al naționalei de juniori și-a tapetat camera cu mesaje de încurajare, pe care le citește în fiecare dimineață.

Robert Moldoveanu s-a operat la ambii genunchi, la ligamentele încrucişate

Se spune că cel mai greu lucru din lume e mersul spre iad. Dar pentru Robert a fost și mai mult. S-a întors a doua oară pe acel drum, călcând pe aceleași urme băltite cu chin. Și la fiecare pas recunoștea căldura înțepătoare a unei dureri pe care o dorise pierdută pentru totdeauna.

În astfel de momente de derută și întrebări, în care vrei să găsești explicații acolo unde nu sunt și cazi într-o prăpastie a gândurilor negre, încerci să găsești un fir de motivație de care să te agăți urcând spre suprafață. Firul lui Robert a fost reprezentat de unele comentarii negative izolate, cum că nu va mai putea reveni niciodată în fotbalul mare, dar insignifiante în marea de încurajări care l-a inundat ulterior. Ultimele au fost ignorate, primele asimilate și digerate până în ultima celulă de emoție pe care o poate avea un puști de 16 ani.

În interviul care urmează, Robert vorbește despre cum își extrage din aceste lucruri imaginare ambiția de a reveni încă o dată, despre frumoasa sa relație cu Dănciulescu, despre cum a jucat la națională și fundaș central, și atacant, despre cum a marcat cinci goluri din foarfecă și despre visul său cel mai mare, visul unui tânăr dinamovist imobilizat în pat: să dea cât mai multe goluri pe noul stadion care se va construi în ”Ștefan cel Mare”.

Digi Sport: Cum ești acum, Robert?
Robert Moldoveanu: A fost mai greu decât mă așteptam, dar acum sunt bine. Operația a reușit, a durat patru ore, acum urmează recuperarea. Voi face o parte în Turcia, unde mă voi duce acum, pe 18, la un control, iar apoi în România.

Nu ești la prima operație...
Din păcate, nu... Când aveam 14 ani, am avut ligamentele încrucișate rupte și meniscul rupt. Vă dați seama că nu e ușor pentru mine... La 16 ani să trec deja a doua oară prin așa ceva... Mă simt așa, nu știu cum să zic, de parcă toate mi se întâmplă numai mie. Am fost demoralizat rău de tot, noroc că familia mea a fost aproape și m-a încurajat.

Ai avut momente în care ai crezut că nu mai poți să continui? Că ți s-ar putea termina cariera înainte de a începe?
Da, după prima operație, cea de la celălalt picior. La șase luni după ce mă refăcusem, mi s-a rupt iar meniscul. Și a trebuit să mă opereze din nou... Atunci am simțit că s-a terminat fotbalul pentru mine. Stăteam noaptea și mă gândeam așa, ce fac dacă nu ajung fotbalist? Atunci m-am motivat și am zis să lupt, pentru că nu am încotro. Că fără fotbal nu pot să trăiesc, doar asta am în cap. Și, în afară de fotbal nu știu să fac nimic altceva. Nu am cum să ajung eu matematician...

Ai avut momente în care ai încercat să găsești explicații pentru ce ai pățit?
Da, m-am gândit... Dar nu am găsit niciun răspuns de ce mi se întâmplă mie toate... E ghinion. Dar nu știu de ce...

Acum, ce ai avut concret?
Ligamentul colateral rupt, ligamentul din spate încrucișat rupt și ligamentul încrucișat din față întins la maximum.

Se putea ceva mai rău?
Nu se putea...

Mai ai și acum faza accidentării în cap?
Da. Îmi aduc aminte cum am primit mingea, adversarul m-a împins și, în alergare, când am căzut, mi-a prins piciorul între picioarele lui și mi l-a dat peste cap. Și atunci am simțit că s-a rupt. A troznit tot. Asta a fost în primul meci de pregătire din Cipru. Cu chinezii. Aici mi-a rupt piciorul un chinez (arată spre piciorul drept), aici un italian (arată spre stângul).

Ai simțit imediat că e ceva grav?
Da, chiar am țipat la doctor: de ce mi se întâmplă numai mie asta? Am simțit o durere mare, am început să plâng instant. Am țipat, am urlat de durere. Numai când mă gândeam cât va trebui să muncesc ca să o iau de la capăt...

Cum ai fost în această perioadă?
Am plâns foarte mult. Mai ales după ce m-am lovit. Când am simțit pe pielea mea exact ce am, am plâns mult de tot. Nu putea nimeni să mă controleze. Toți colegii încercau să mă motiveze, că într-o săptămână revin, dar eu știam ce am...

Cum ți-ai găsit puterea să reziști, să o iei de la capăt?
Mi-am umplut camera cu mesaje motivaționale pe care le-am scris împreună cu mama. Eram cu moralul scăzut și aceste texte m-au motivat. Le citesc în fiecare zi când mă trezesc și-mi dau seama că nu trebuie să renunț niciodată la visul meu, să nu renunț la fotbal. Și acum, când o să revin, o să o fac în forță, și mai bun decât eram înainte.

Care e citatul de care te simți cel mai apropiat?
”Campionii se nasc din suferință”. Asta mi se potrivește cel mai bine. Am și tricoul cu care m-am accidentat în Cipru. L-am păstrat, nici nu l-am spălat. Îmi dă o motivație să mă lupt și mai mult. Îl țin aici, deasupra patului, să-mi aduc aminte când o să mă fac mai mare prin ce rele am trecut.

Observ că ai și două tricouri speciale aici.
Da, ambele înseamnă foarte mult pentru mine (unul pe care scrie La mulți ani, tată!, pe altul: La mulți ani, mamă!). Primul, revenisem după 6 luni, era după prima accidentare. Era ziua tatălui meu și aveam un meci la juniori, dar nu aveam încă voie să joc. Am rugat-o pe doamna recuperatoare să mă lase măcar 5 minute. Am intrat, iar la prima fază am dat gol. Mi-am dat tricoul jos, l-am arătat spre tribună, unde era tata, iar apoi am cerut imediat schimbare. Al doilea, tot după o accidentare. La fel, era ziua mamei, iar la 5 minute după ce am intrat am marcat. Acestea sunt cele mai frumoase amintiri din viața mea, când i-am făcut fericiți pe mama și tata.

Când e estimat că vei reveni la antrenamente?
Peste 6 luni sunt pe teren. Sută la sută în formă.

Cine a fost cel mai aproape de tine în perioada asta?
Tata a fost cu mine în Turcia când m-am operat, iar mama a venit după două zile și ea. Apoi, cei din club m-au sunat mereu, Filip mi-a dat mesaj, Gavrilă a venit chiar la mine acasă. Dar, în mod special, Danciu. Cu el am o relație mai apropiată. El m-a încurajat permanent, mi-a dat sfaturi, mi-a zis că o să trec și peste asta. Că sunt puternic și o să le arăt eu lor.

Care lor?
Cei care mă vorbesc de rău.

Păi cine poate vorbi de rău de tine, un copil de 16 ani?
Fanii care spun că nu o să-mi revin, că sunt prea tânăr și trag tare să le demonstrez că sunt puternic. Am citit multe comentarii pe facebook care spuneau că nu o să-mi revin. Și trag tare ca să le demonstrez lor că sunt puternic.

Realizezi, totuși, că acestea sunt doar niște excepții și că majoritatea spre unanimitate te susține, de fapt, și-și dorește să te refaci cât mai bine și cât mai repede? Și că te ajuți de acele răutăți izolate doar pentru a te motiva suplimentar?
Să știți că, totuși, cel mai mult asta m-a motivat. Când citeam că spun unii că nu o să mai revin niciodată. Și mi-am spus că nu am încotro, trebuie să le demonstrez lor că o să mă întorc și că sunt puternic.

Spune-ne un lucru care te-a impresionat în perioada asta.
Faptul că m-a sunat domnul Negoiță. Nu mă așteptam. Am fost foarte fericit că a făcut-o, m-a încurajat, mi-a zis că o să fie bine.

Știu că ai avut o evoluție interesantă ca fotbalist. La un moment dat, ai jucat și fundaș central.
Da. Acum doi ani, la juniori, am fost folosit stoper. Și din această poziție am ajuns la lotul național (râde). Am avut două meciuri cu Italia atunci, îmi aduc aminte. În primul am jucat fundaș central, iar în al doilea m-a băgat atacant. Și am dat două goluri cu Italia. În acel meci m-am accidentat prima oară...

Unde te simți cel mai bine?
Atacant. Iubesc golul...

Ai vreo poreclă?
Da, Balon (râde). Am și un tricou făcut de prieteni pe care scrie asta în loc de numele meu. Eram mic de statură când eram mic și grăsuț. Așa a apărut porecla asta...

Cine era idolul tău?
Danciu. Mi-a plăcut foarte mult, a dat foarte multe goluri și avea o ambiție deosebită. Îmi plăcea stilul lui de joc. Și acum mă ajută mult. La antrenamente vorbea mereu cu mine, îmi zicea unde să mă duc, cum să mă demarc. Și acum are grijă de mine, m-a sunat să mă întrebe dacă vreau să merg la meciul cu Botoșani, o să mă duc.

Cu fetele cum stai?
Bine (râde). Danciu mă sfătuiește și la acest capitol (râde). Să am mare grijă cu fetele, îmi spune, că o să am timp de ele când o să fiu mare. Dar eu sunt liniștit. Am o iubită de un an și ceva. Iar în club nu am mers niciodată.

Știu că Danciu era ”obsedat” cu abdomenele. Te pune și pe tine să faci?
Daaa (râde). Păi mereu când vine la teren: Faci abdomene? Când ajung la sală: Faci abdomene? Acum se tot ține de capul meu să fac cât mai multe exerciții pentru genunchi.

Care crezi tu că sunt calitățile tale principale?
Păi forța, tehnica și viteza. Trebuie să mai lucrez la reacție și la șut.

Dar care e reproșul pe care ți-l fac cel mai des antrenorii?
Să nu mai fiu egoist în fața porții, vreau să dau mereu goluri...

Acum ce atacant preferat ai?
Luis Suarez și Benzema.

Am văzut că ai câteva goluri înscrise din foarfecă.
Da, la națională am două și mai am altele trei la Dinamo. Mereu când ajung în careu și vine mingea sus mă gândesc doar să fac foarfecă, pentru că asta știu cel mai bine. Când eram mic, făceam antrenamente pe zăpadă și-mi plăcea mult să mă arunc pe spate. Și de atunci am prins execuțiile astea. De altfel, toți colegii glumesc pe seama asta, îmi spun că primul meu gol în Liga 1 va fi din foarfecă.

Ești dinamovist sută la sută?
Da, clar. De mic mergeam în galerie să susțin echipa, cântam... Nu m-aș vedea la altă echipă din România, la Steaua în niciun caz, niciodată. Sper să-mi termin cariera la Dinamo, să devin și eu o legendă ca Danciu.

Cu cine te înțelegi cel mai bine la echipă?
Cu Steliano Filip, cu Bizonul... Sunt prieten bun cu Gnohere. Mereu mă joc cu el și cu Marcel (Esombe) la antrenamente.

Pe ce loc termină Dinamo?
Simt că vom termina pe primul loc anul acesta.

Care e cel mai mare vis al tău în fotbal?
Să ajung fotbalist la o echipă mare și să marchez cât mai multe goluri pe noul stadion al lui Dinamo. Și-mi doresc mult ca fanii să mă cunoască mai mult, să le demonstrez și lor că sunt un jucător bun.

Etichete: robert moldoveanu , ligamente incrucisate , accdentare robert moldoveanu

Digi24
Un deputat din Parlamentul României a declarat că a trăit din alocația copiilor și câștiguri la loto. Ce a uitat, însă, să spună
Un deputat din Parlamentul României a declarat că a trăit din alocația copiilor și câștiguri la loto. Ce a uitat, însă, să spună

Un deputat din Parlamentul României a declarat că a trăit din alocația copiilor și câștiguri la...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Prime Minister Boris Johnson holds COVID-19 Press Conference
Prima reacţie a lui Boris Johnson, după anunţul care a făcut azi înconjurul lumii

Premierul britanic Boris Johnson a salutat retragerea cluburilor engleze din controversatul proiect...

Mircea Lucescu, contestat din nou de fanii lui Dinamo Kiev, chiar dacă e la un pas de event! Ce le-a strigat antrenorul român
mircea lucescu
România și-a aflat grupa de la Jocurile Olimpice de la Tokyo! Adversari exotici pentru Rădoi. Tabloul complet
ro2021
De ce au renunțat, de fapt, marile cluburi la Super Ligă. Gestul disperat făcut de UEFA
Chelsea fans protest against European Super League - 20 Apr 2021
Aproape toţi au fugit din Super Ligă, el a rămas în picioare şi acum a ieşit să spună tot ce s-a întâmplat: "Insulte, ameninţări"
EXCLUSIVE: Real Madrid FC Arrive In Liverpool
Recomandările redacției
Benevento vs Parma - Serie A TIM 2020/2021
Exclusiv Ce se întâmplă cu Man și Mihăilă dacă Parma va retrograda? ”Bine ar fi să își găsească o echipă în prima ligă”

Parma, echipa românilor Dennis Man și Valentin Mihăilă, a pierdut și meciul cu Juventus, scor 1-3, și are șanse din ce în ce mai mici să se salveze de la retrogradare.

Veste bună pentru Dinamo! Ce jucător a revenit la antrenamentele ”câinilor”
dusan-uhrin
”Perez minte!”. Tebas, discurs-manifest împotriva Super Ligii și acuze dure: ”Dacă ajuta, nu se făcea pe ascuns”
EXCLUSIVE: Real Madrid FC Arrive In Liverpool
Reacția COSR, după ce Gigi Becali a amenințat că nu va lăsa jucătorii de la FCSB la Jocurile Olimpice. Neymar, exemplul oferit
Gigi Becali, patronul FCSB / Foto: Sport Pictures
Citește și
Video Robert Moldoveanu, candidat la ratarea anului în Liga 1! A avut toată poarta goală în față, dar nu a găsit ținta
Robert Moldoveanu a ratat o ocazie mare în meciul Dinamo - Academica Clinceni / Foto: Captură Digi Sport
Video "Bucureştiul fură fraierii". Episod neştiut, într-un club din Regie! Pancu: "Mi-am luat un pumn în ochi"
pancu12
Kim Kardashian, într-o ținută imposibilă. Cum arată rochia cu decupaje extreme, care lasă orice detaliu la vedere
Kim Kardashian, într-o ținută imposibilă. Cum arată rochia cu decupaje extreme, care lasă orice detaliu la vedere
Video Exclusiv Ion Marin: ”Am învins cancerul, dar au fost opt luni de suferință pe care nu le voi uita”
ion marin cancer
Miron, recuperat pentru Clinceni - FCSB. Tratamentul miraculos la care l-a trimis Gigi Becali. S-a vindecat complet
Miron, recuperat pentru Clinceni - FCSB. Tratamentul miraculos la care l-a trimis Gigi Becali. S-a vindecat complet
Kate Hudson, în costum de baie, arată la 42 de ani ca la 24. „Tu pur și simplu nu îmbătrânești!”
Kate Hudson, în costum de baie, arată la 42 de ani ca la 24. „Tu pur și simplu nu îmbătrânești!”
Corina Bud nu lasă loc imaginației. Artista a îmbrăcat un costum de baie mult prea transparent
Corina Bud nu lasă loc imaginației. Artista a îmbrăcat un costum de baie mult prea transparent
Filmul mai puțin cunoscut care a schimbat ce cred, de fapt, românii despre Dacia
Filmul mai puțin cunoscut care a schimbat ce cred, de fapt, românii despre Dacia
"Mai puternica decat cancerul". Cine e fosta tenismena din Top 10 WTA care a invins boala si vrea sa joace la Roland Garros
"Mai puternica decat cancerul". Cine e fosta tenismena din Top 10 WTA care a invins boala si vrea sa joace la Roland Garros
Exclusiv Marius Baciu dezvăluie un caz exploziv: "FRF anchetează un meci din acest sezon pentru blat la pariuri"
marius baciu interviu
Video Exclusiv Transformarea lui Ianis. "Nu e ușor să lucrezi cu Gică Hagi"
ianis hagi
VIDEO Primul interviu al lui Liță Dumitru după ce a fost operat de cancer: "Mi-a fost frică să nu mor!"
captura lita

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Corina Bud nu lasă loc imaginației. Artista a îmbrăcat un costum de baie mult prea transparent
Corina Bud nu lasă loc imaginației. Artista a îmbrăcat un costum de baie mult prea transparent
Digi World
Medicamentul banal care te poate proteja de coronavirus. Cum acționează acesta în organism
Medicamentul banal care te poate proteja de coronavirus. Cum acționează acesta în organism
Digi Animal World
O femeie este pe cale să aibă un atac de panică, când patrupedul ei decide să intervină. Ceea ce a urmat apoi a fost uimitor
O femeie este pe cale să aibă un atac de panică, când patrupedul ei decide să intervină. Ceea ce a urmat apoi a fost uimitor
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate