Logo Steaua București / Foto: Facebook@CSASTEAUA
Anunțul făcut de CSA Steaua despre obținerea dreptului de promovare
Screenshot 2024-03-16 at 17.58.00
Adi Popa, în lacrimi după revenirea la CSA Steaua! Anunțul făcut la finalul meciului cu Tunari
COLAJ BUN
Gică Craioveanu a spus ce n-a moștenit Ianis Hagi de la tatăl său: ”N-are cum să o aibă”
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Liga Digi Sport

A doua dragoste a lui Neto

articol scris de Andru Nenciu
18.03.2021, 09:16

Anton Netolitzchi, unul dintre cei mai valoroși baschetbaliști din istoria României, s-a stins ieri, la vârsta de 63 de ani. 

Anton Netolitzchi a decedat la 63 de ani / Foto: csasteaua.ro
Anton Netolitzchi a decedat la 63 de ani / Foto: csasteaua.ro
  • SuperLiga: Voluntari - Hermannstadt, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Sepsi - CFR, vineri, 20:30, DGS 1

Neto a trăit pentru sportul care te ține mereu cu privirea sus, dar și-a trăit mai multe picături ale vieții și pentru polo. Una dintre cele mai dure discipline l-a provocat și l-a încântat. În anii 2000, Anton Netolitzchi a fost manager la Steaua. De fapt, un adevărat "om-orchestră", liderul care se ocupa ca totul să iasă bine pentru echipa care avea să câștige două titluri consecutiv. 

În Floreasca privea antrenamentele din înaltul tribunei, pe Tineretului sau la Dinamo avea locul său și își acoperea creștetul capului cu o șapcă atunci când soarele ardea sau cerul se descuia și vărsa o ploaie rece. 

Pe retina multor foști jucători de la Steaua rămâne și acum imaginea cu Neto, după titlul din 2005, plonjând în bazinul Dinamo, gazda Final Four-ului, cu o sticlă de șampanie, alături de poloiști. 

Vlad Hagiu: "Simțeam respectul lui, a fost un manager foarte bun"

Neto era manager la Steaua, dar și membru în Biroul Federal al FR de polo, condusă în acea perioadă de George Gaiță. Era perioada în care naționala lui Vlad Hagiu se bătea de la egal la egal cu marile puteri din sportul cu mingea pe apă. Ulterior, în 2009, când a trecut pe banca Stelei, golgheterul CM din 1991 a cucerit Cupa României, cu Netolitzchi manager.


"În singurul an când am antrenat Steaua, în 2009, Neto era manager. M-a primit foarte bine, simțeam respectul lui. A fost un mare jucător de baschet și un manager la fel de bun.

Sunt foarte trist de când am auzit că ne-a părăsit, am petrecut un an frumos cu el la Steaua. În perioada în care România a cunoscut cele mai mari rezultate cu antrenor român (n.r. Hagiu selecționer / George Gaiță - președinte FRP) el era în Biroul Federal, a fost în câteva deplasări cu noi, iar la Mondialul din Melbourne (n.r.: 2007) a fost șef de delegație.

Neto m-a invitat în 2004, când eram selecționer, la Amersfoort, Steaua juca în Cupa Campionilor Europeni. Atunci Berti (n.r.: Bertini Nenciu) a închis poarta și am zis, pe loc: "De mâine te prezinți la echipa națională", dă timpul înapoi Vlad Hagiu, selecționerul cu care România a încheiat pe 4 CE de la Belgrad și pe 6 CM de la Montreal.

Anton Netolitzchi Steaua
Anton Netolitzchi, în centru, rândul de sus, alături de echipa de polo Steaua / Foto: @Facebook Bertini Nenciu

Cum și-l amintește Bertini Nenciu: "Am fost cu Neto în Grecia, îi plăcea foarte mult istoria. Îmi vorbea despre zeița victoriei în mitologia greacă"

Hagiu vorbește despre Bertini Nenciu, unul dintre marii portari ai naționalei de polo. În prezent antrenor secund al echipei de polo Dinamo, Berti a colaborat la Steaua cu Netolitzchi, pe vremea în care "militarii" cucereau două titluri consecutiv. 

"Jos pălăria în fața lui Neto, un om priceput, care reușea să construiască. Orice îi cereai lui Neto, el rezolva, a fost un tip senzațional. Un om cult, citit, cu un simț al umorului desăvârșit, impresiona de multe ori și prin sarcasmul lui.

Îi plăcea foarte mult istoria, știa toate războaiele, adora istoria Greciei, chiar am fost împreună cu Steaua în Grecia și îmi vorbea despre toți zeii. Mi-aduc aminte și acum că-mi povestea despre zeița victoriei în mitologia greacă, Nike.

Nu-mi vine să cred nici acum că a plecat, el mereu îmi spunea că are două zile de naștere: 4 martie și 6 martie. Pe 4 martie 1977 obișnuia să spună că s-a născut a doua oară", povestește Bertini Nenciu.

De ce spunea Neto că s-a născut a doua oară pe 4 martie. "Plătisem consumația, fiecare cu destinul lui!" Cutremurul din 1977 l-a prins în cofetăria Scala

De ce spunea Neto că s-a născut a doua oară pe 4 martie? În 1977, pe 4 martie, fostul baschetbalist se afla în cofetăria Scala împreună cu patru amici. "Eram cu patru colegi de echipă de la Liceul Sportiv nr.35, mâncam o prăjitură. La ora 21:21 am fost șocați de zgomotul înfiorător al geamurilor mari din cofetărie care au început să tremure. Masa se clătina! Pământul se cutremura!

Gigi Neculce, unul dintre prietenii cu care eram, a conștientizat primul ce se petrece. Ne-am ridicat de la masă, plătisem consumația și fiecare cu destinul lui!", îi povestea Netolitzchi reporterului, în urmă cu câțiva ani, scenele înfiorătoare de la cutremurul din '77.

Neto și prietenii lui au avut reacție la cutremurul din '77. O parte a blocului la parterul căruia se afla cofetăria s-a prăbușit în partea dreaptă, paralel cu bulevardul Magheru. Au fost 55 de secunde terifiante, dar Neto și colegii săi au avut zile. "Am ajuns în mijlocul bulevardului printre mașini și autobuze. Afară a urmat un vuiet puternic și a apărut un nor de praf provocat de prăbușirea unei porțiuni din blocul Scala", mai spunea Neto.

Anton Netolitzchi Steaua foto
Anton Netolitzchi, rândul de sus, în centru, într-o deplasare cu Steaua în Cupa Campionilor / Foto: @FAcebook Bertini Nenciu

Alex Matei îi subliniază calitățile de lider.  "E greu după viața de sportiv să devii și manager, iar el a reușit. Organiza totul, era atent la fiecare detaliu"

Fost component important al naționalei, Alex Matei (40 de ani) a jucat și la Steaua, și la Dinamo. E autorul golului decisiv prin care România învingea în sferturile Europeanului din 2006, la Belgrad, naționala Italiei, scor 10-9, după ce tricolorii erau conduși cu 9-6 în ultimul sfert de Alessandro Calccaterra și colegii lui.

Matei a colaborat cu Netolitzchi la Steaua, echipă cu care a câștigat două titluri, 2004 și 2005.  "Când m-am întors din Franța, el a avut un rol decisiv când m-am transferat la Steaua și i-am mulțumit mereu. Îmi pare rău că a lăsat în urmă o familie foarte frumoasă.

Neto a fost coleg de școală cu mama, el a făcut baschet, mama a practicat voleiul. Sub conducerea lui am câștigat două titluri cu Steaua, a fost unul dintre cei mai buni manageri pe care i-am cunoscut, dincolo de cariera lui extraordinară în baschet.

E greu după viața de sportiv să devii și manager, iar el a reușit, iar noi în acea perioadă dominam poloul din România. Neto avea abilitatea de a organiza totul, era atent la fiecare detaliu", povestește componentul României la JO 2012. 

Flavius Amarie, amintiri puternice cu Neto. "Am plâns când am auzit vestea, eu îi spuneam 'comandantul'! În cantonamente jucam table împreună"

Dublu campion cu Steaua, Flavius Amarie a avut o relație specială cu fostul baschetbalist. Au colaborat la Steaua și îi leagă momente speciale. 

"Pentru mine el a fost comandantul. Eu am plâns azi (n.r.: - ieri) când am auzit vestea. Modul lui de a fi și de a percepe viața... Pentru mine a fost mai mult decât un manager. 

Pe mine m-a ajutat și cu nunta și cu alte chestii. Eu am fost cel mai apropiat de el în sensul că a venit la cununie, m-a plăcut și el pe mine, aveam același vibe, eram pe aceeași lungime de undă. Era un adevărat manager, nu era ca Becali, îi lăsa pe toți să-și facă treaba.

Eu mi-am făcut cont Facebook în pandemie. Când l-am găsit pe Facebook, i-am scris: <<Mă bucur că vă revăd, comandante!>>. Apoi l-am văzut pe Facebook foarte atent și galant cu soția lui și m-am bucurat să-l regăsesc așa, plin de viață.

Se nasc greu oameni care știu să vorbească și cu ăla mare, și cu ăla mic! Mulți se cred împărați sau vor să fie. El era cu adevărat un împărat. Jucam table cu el în cantonament, era genul de jucător care se exterioriza, urla. Se uita și la meciurile de fotbal ale Stelei, era un împătimit. Dispariția lui Neto e o mare pierdere pentru sportul românesc", mai spune actualul antrenor de înot și polo de la clubul bucureștean Aqua Sport. 

Personalitate complexă și legendă a baschetului, Anton Netolitzchi, de 11 ori campion cu Steaua și de patru ori participant cu naționala la Campionatele Europene, a iubit și sportul cu mingea pe apă. 

Mărturie stau poveștile împărtășite mai sus, pentru digisport.ro, de oamenii din polo cu care a colaborat. Toți și-l vor aminti mereu pe Neto zâmbind sau aruncând o glumă menită să detensioneze orice situație mai dificilă.

Etichete: steaua , vlad hagiu , alex matei , anton netolitzchi , a murit anton netolitzchi , neto - polo , bertini nenciu , flavius amariei


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O profesoară de engleză și-a pierdut locul de muncă după ce colegii i-au aflat secretul
O profesoară de engleză și-a pierdut locul de muncă după ce colegii i-au aflat secretul

O profesoară de liceu în vârstă de 50 de ani a fost nevoită să-și dea demisia după ce contul ei...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
aza3
Nu se mai ascund! Internaționalul român și-a făcut publică relația

Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Dani Alves is released on bail from Can Brians jail
După 57 de ani, recordul e istorie! Un puști a reușit să îl întreacă pe marele Arnold Schwarzenegger
327210115_214907157678345_2804730496893185967_n
Antrenorul care a semnat cu Petrolul
petrolul
Se îngroașă "gluma": Napoli a intrat și ea în cursa pentru un jucător din SuperLiga României!
profimedia-0774483276
Recomandările redacției
COLAJ BUN
Gică Craioveanu a spus ce n-a moștenit Ianis Hagi de la tatăl său: ”N-are cum să o aibă”

O nouă eră la Liverpool: s-a trimis oferta de 80.000.000€ pentru înlocuitorul lui Mo Salah!
A general view of a corner flag at Anfield, Liverpool. Picture date: Thursday February 10, 2022.
”L-ați vedea pe Mihai Rotaru să meargă în galerie ca Dan Șucu?”. Replica lui Ivaylo Petev a venit pe loc
mihai rotaru - dan sucu
Lovitură pentru Drăgușin! Anunțul lui Postecoglou
Fulham v Tottenham Hotspur, Premier League, Football, Craven Cottage, London, UK - 16 Mar 2024
Citește și
Comunicat dur al CSA Steaua! ”Nu puteți nega realitatea. Să ia măsuri cât se poate de rapid”
Screenshot 2024-03-27 at 22.55.24
Foto Suporterii, revoltați! Cum a numit-o FRF pe CSA Steaua pe site-ul oficial
steaua
Cine e Rumy Alqahtani, prima femeie căreia Arabia Saudită îi permite să participe la Miss Univers. Are licență în stomatologie
Cine e Rumy Alqahtani, prima femeie căreia Arabia Saudită îi permite să participe la Miss Univers. Are licență în stomatologie
Încă o accidentare la FCSB! Favoritul lui Gigi Becali are ruptură! Cât lipsește
Încă o accidentare la FCSB! Favoritul lui Gigi Becali are ruptură! Cât lipsește
Simona Halep, lovită unde o doare mai tare. A fost refuzată la turneu
Simona Halep, lovită unde o doare mai tare. A fost refuzată la turneu
Arnold Schwarzenegger, prima imagine după ce i-a fost montat un stimulator cardiac. Fanii, val de reacții: „Ești de neoprit, ești o legendă!”
Arnold Schwarzenegger, prima imagine după ce i-a fost montat un stimulator cardiac. Fanii, val de reacții: „Ești de neoprit, ești o legendă!”
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un nou tip de radar, pregătit să facă ravagii printre șoferi. Amenda vine și dacă nu aveți viteză
Un nou tip de radar, pregătit să facă ravagii printre șoferi. Amenda vine și dacă nu aveți viteză
Cum a profețit viitorul AI, deepfake-urile și altele un personaj inventat la TV din anii '80
Cum a profețit viitorul AI, deepfake-urile și altele un personaj inventat la TV din anii '80
Cine e fosta mare jucătoare care a refuzat-o pe Simona Halep la următorul turneu major: ”Hotărâm cu atenție”
Cine e fosta mare jucătoare care a refuzat-o pe Simona Halep la următorul turneu major: &rdquo;Hotăr&acirc;m cu atenție&rdquo;
Proiect de 50 de milioane de euro la CSA Steaua
Logo Steaua București / Foto: Facebook@CSASTEAUA

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ora de vară 2024. Când se dau ceasurile înainte. Povestea orei de vară
Ora de vară 2024. Când se dau ceasurile înainte. Povestea orei de vară
Digi Animal World
Un bărbat a fost ucis de propriul animal de companie. A rezistat doar patru zile după mușcătură
Un bărbat a fost ucis de propriul animal de companie. A rezistat doar patru zile după mușcătură