kopic
”Există o problemă în vestiarul lui Dinamo?”. Răspunsul dat de Zeljko Kopic
raducioiu
Dinamo e la un pas de retrogradare, iar Florin Răducioiu e sigur: ”Este într-o continuă agonie”
Video Scandal după Dinamo - Voluntari: ”Mâine să pleci!”. Ce a făcut Kopic după ce a văzut scenele din parcare
Digi Sport 1 Live
Acum

Exclusiv Dolha: "Dinamo m-a îmbolnăvit!" De ce preferă "trei nebuni", istoria ceasului de la Borcea și episodul Turcu

articol scris de Andru Nenciu
03.07.2020, 08:23

Emilian Dolha (40 de ani), actual antrenor de portari, vorbește în partea a doua a unui amplu interviu oferit pentru Digi Sport despre perioada în care a jucat la Dinamo. 

FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-STEAUA BUCURESTI 2-0,LIGA 1 (17.03.2010)
Ema Dolha, în perioada în care juca la Dinamo / Foto: Sport Pictures
  • SuperLiga: FCU Craiova - ”U” Cluj, sâmbătă, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: FCSB - Farul, sâmbătă, 20:30, DGS 1

Fostul goalkeeper din Ștefan cel Mare dezvăluie felul în care se implicau oamenii cu bani de la Dinamo și spune cum l-a marcat perioada nefastă prin care trece gruparea antrenată de Adrian Mihalcea.

De ce a ales să fie antrenor de portari, raportul talent / muncă și un episod negru de la Dinamo... În interviul de mai jos. 

Am vorbit în prima parte a discuției mai mult despre Rapid, nu și despre Dinamo. Ai fost apreciat de fani și în Giulești, și în Ștefan cel Mare. Cum ți-e împărțită inima?
De ce scoți din ecuație Gloria Bistrița sau Universitatea Cluj? Peste tot am fost în grupuri senzaționale, am avut colegi minunați, am rămas frate cu mulți dintre ei. Și am și avut antreori valoroși pe unde am jucat. Dar ca să-ți răspund la întrebare, jumătate din inimă mi-e cu Dinamo, jumătate cu Rapid.

Galerie Foto

Dolha: "Eu nu cred în talent. Talentul fără muncă e nimic"


Echilibrat. Ai devenit antrenor de portari, e o etapă prin care faci tranziția spre antrenor principal?
Nu e de mine meseria de antrenor principal, eu vreau să intru în mintea celor trei portari pe care-i antrenez, în sufletul lor, chiar dacă știu că la final voi fi dezamăgit.

E firesc, puțini se sacrifică pentru grup. Și la Sepsi știam totul despre portarii mei, de la data de naștere până la numele părinților, iubitei și ce supărări aveau din copilărie sau ce-i măcina în prezent.

De ce spui că la final vei fi dezamăgit?
Sunt puțini cei care se sacrifică pentru grup, care pot deveni umili și, în timp, poate campioni. Dar cu trei nebuni am șanse de reușită, cu 23 n-aș avea, n-ai cum, e foarte greu să intri în mintea fiecăruia, să-i cunoști. Eu nu cred în talent. Talentul fără muncă e nimic. Mike Tyson a spus asta.

Dolha despre picajul celor de la Dinamo: "Ferească Dumnezeu de ce e acolo! Mi-aș atrage antipatii de la o generație întreagă, sper să nu retrogradeze"

Ce nu au băieții de la Dinamo? Noroc, nu muncesc, n-au talent?
Nu pot să dorm noaptea, m-au îmbolnăvit (n.r. - Dinamo a pierdut aseară, scor 0-1 cu Viitorul, și e pe ultimul loc în play-out). Băieții sunt responsabili pentru Alprazolamul meu. Le țin pumnii, Dănciulescu e prietenul meu.

Ferească Dumnezeu de ce e acolo! Nu pot să-ți ofer explicații despre ce se întâmplă cu Dinamo pentru că mi-aș atrage antipatii de la o generație întreagă, dar sper să nu retrogradeze, n-aș vrea să se întâmple așa ceva.

Dolha: "Cel mai bun jucător de la Dinamo din prezent e... Dănciulescu"

Se poate vorbi de fotbaliști buni sau foarte buni la Dinamo, în momentul de față?
Da.

Cine ar fi în percepția ta cel mai bun?
Dănciulescu.

Ha! Glumești?
Nu, nu.

Nouă, românilor, ne tot plac topurile. Dacă nu vrei să-mi spui un fotbalist bun de la Dinamo, zi-mi trei străini valoroși care au jucat în România.
Cadu de la CFR, îl vedeam ca pe un bun lider, un căpitan care oferea forță, siguranță. Mi-ar fi plăcut să-l am fundaș central în fața apărării mele. Pe doi ar fi Felice Picollo. Din punct de vedere tactic se exprima de la bine spre foarte bine, avea în el școala italiană de apărare. Iar pe trei Wesley. L-am văzut la antrenamente, își punea apărătorile și se comporta exact ca în meciuri. Dădea sută la sută.

Dolha și ceasul primit de la Cristi Borcea. "I-am zis să nu mă cheme pentru bani că nu aveam de ce să mă duc. Habar n-aveam unde era biroul lui. Acum mă bufnește râsul"

Borcea a povestit recent că ți-a dat un ceas de 20.000 de euro. Cum s-a ajuns aici?
E adevărat, e o poveste mai lungă. Borcea mi-a promis niște bani înainte de un meci, am câștigat cu 1-0 cu CFR, am fost cel mai bun om al partidei.

M-a sunat după acea confruntare să-mi zică să vin la el ca să-mi dea banii, dar i-am spus că a greșit omul, nu am nevoie de bani, eu îmi făcusem datoria, așa cum și-o făcuseră toți colegii mei. Când am văzut că o dă de gard și începe să țipe și mai tare, i-am zis să se oprească. Am încercat să-l lămuresc că nu e ok față de colegi.

Și?
Apoi a insistat și mi-a zis să mă duc a doua zi pe la biroul lui. Habar n-aveam unde era biroul lui, deși ăștia ai mei mai știau unde e. Când l-m văzut atât de insistent, l-am rugat să-mi dea un ceas, știam că are o colecție impresionantă. I-am zis să nu mă cheme pentru bani că nu am de ce să mă duc.

Și, într-un final, la șase luni distanță, după ce am bătut Steaua cu 1-0, m-am văzut cu el și și-a dat ceasul jos de la mână și mi l-a dat. Era un Audemars Piguet de vreo 20.000 de euro. Borcea și-a dat seama că nu eram omul lui, a realizat asta și apoi a început să mă critice. Când mă gândesc retrospectiv, mă bufnește râsul.

Porți ceasul?
N-are importanță.

De ce n-are importanță?
E istorie, e trecut. Tot după acel meci cu CFR țin minte că i-am dat maleta unui copil de mingi din spatele porții mele. N-aș vrea să greșesc, dar după mult timp, când s-a făcut mare, mi-am dat seama că acel băiat e Muțiu. (n.r. - crescut de Dinamo, Vlad Muțiu, originar din Baia Mare, are 25 de ani și joacă acum la U Cluj). Repet, n-aș vrea să greșesc, s-ar putea să greșesc. Știu că era copilul de mingi din spatele porții.

Dolha și episodul Vasile Turcu. "Nu l-am văzut în viața mea la doi pași de mine. Făcea ce-i sugerau alții. Datorită lui am ajuns în prime-time"

Spuneai că nu te-au interesat criticile conducerii multicefale de la Dinamo.
Da. N-am avut probleme cu niciunul dintre conducători. I-am respectat, m-au respectat.

Cu unul dintre ei n-ai avut o relație OK. E un subiect delicat despre care n-ai vorbit vreodată.
Da, mai puțin cu Turcu, Dumnezeu să-l odihnească. E trecut, așa a fost să fie. Dar să știi că nu l-am văzut în viața mea pe Turcu la doi pași de mine, n-am vorbit niciodată cu el. Spunea și el, făcea ce-i sugerau ceilalți. Cine știe cine-l ducea de nas. Ce să-ți spun... Datorită lui am ajuns și eu în prime-time și pe prima pagină a ziarelor.

  • Pe 29 martie 2010, după Unirea Urziceni - Dinamo 4-4, Vasile Turcu, pe atunci finanțator al echipei din Ștefan cel Mare, a fost protagonistul unei dezlănțuiri scabroase, în direct, la Sport.ro.
  • Turcu a folosit la adresa lui Dolha expresii de fundul mahalalei, cu care a infestat tot peisajul media din România.
  • Ceilalți oameni din conducerea lui Dinamo și-au înghițit limba și n-au luat atitudine.

Dolha: "Îmi plac foarte mult cărțile lui Radu Paraschivescu"

Ce-ți conferă o stare de bine, o doză de relaxare, pe lângă antrenamentele la sală?
Îmi plac foarte mult cărțile domnului Radu Paraschivescu, le mai răsfoiesc din când în când, mi se pare un tip genial. Și când critică, te dojenește ca un părinte.

Mai devreme, atunci când te întrebam despre Dinamo sau Rapid, îmi vorbeai despre calitatea sportivă și morală a colegilor tăi. Cine sunt cei mai buni din România alături de care ai evoluat?
Nu mi se pare o întrebare corectă.

De ce?
Păi cum pot face eu diferență între Iftodi, Jean Barbu sau Ionel Dănciulescu!? Fiecare coleg a fost cel mai bun pentru mine, pentru sufletul meu a fost cel mai aproape.

Dolha și cum a "dispărut" N'Doye: "Venea să-mi ia echipamentul"

Nu l-ai specificat pe N'Doye. 
Haha! Felina? Tu cum îl vezi pe N'Doye?

Bun pentru România.
Hai să-ți povestesc un episod cu el. La un moment dat, la Dinamo, tot n-avea stare și venea pe la camera mea să-mi ia echipamentul. Începuse să vocifereze. Am țipat o singură dată la el și nu l-am mai auzit pe urmă!

Nu l-am mai văzut pe acolo. Asta apropo de Bad-Boy N'Doye. M-a bufnit râsul când am citit pe urmă că l-a bătut Gabi Mureșan (n.r. - în perioada ASA Târgu Mureș). Au avut gânduri serioase, eu n-am ajuns până acolo. La mine a fost ușor, pentru mine a fost un băiat OK.

Dolha despre accidentarea lui Lucian Goian, cel mai bun marcator de la 11 metri și pariurile pe energizante

Îmi spuneai în prima parte a interviului despre frustarea cauzată de moartea lui Martin Tudor. La Dinamo care a fost cea mai mare frustrare?
Când l-am accidentat pe Lucian Goian. Am ieșit pe o centrare aiurea, n-aveam ce să caut pe acolo, și i-am provocat ruptură de ligamente lui Lucian. Un fost coleg, mereu prieten. A stat mult pe tușă, mi-a părut foarte rău. 

Se spune că portarii evită să vorbească despre golurile primite. Sunt curios cine îți marca cinci din cinci, de la 11 metri, la antrenamente?
Ghicește, sunt sigur că n-ai nici cea mai vagă idee.

Claudiu Niculescu.
Nuuuuuuuuuu! Caramarin, la Bistrița. Singurul. Claudiu nu-mi dădea cinci din cinci. Moți nu-mi dădea trei din trei. Dacă-mi plăteau toate pariurile pierdute cu mine la loviturile de la 11 metri și lovituri libere, ar fi trebuit să-mi dea tiruri de Red Bull și să devin retailer.

Citește în ultima parte a interviului cu Ema Dolha, pe Digi Sport

  • Opinia surprinzătoare despre cei mai valoroși portari din Liga 1
  • Cel mai valoros antrenor cu care a lucrat
  • Degetele rupte 
  • Părerea despre una dintre teoriile lui Guardiola
  • De ce a plecat de la Sepsi

Etichete: dinamo , cristi borcea , dolha , emilian dolha , ema dolha , ceas borcea , dolha borcea , dolha turcu


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Festive mood at Camp Nou stadium, full sold out with 91,648 spectators, the world attendance record for a women's football match, in 2022 Champions
Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece

Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu Universitatea Craiova: ”Nu are caracter”
adrian mutu
Real Madrid, așteptată pe ”bijuteria” de 167.000.000€ din România. Tocmai s-a dat aprobarea de la Guvern
timi
Cine este modelul care i-a ”furat” inima lui Jude Bellingham: este cu 5 ani mai mare decât starul de la Real Madrid
titlu
A doua cea mai bogată soție de fotbalist nu s-a ferit să spună lucrurilor pe nume despre viața privată: ”Acesta e prețul”
Recomandările redacției
Video Scandal după Dinamo - Voluntari: ”Mâine să pleci!”. Ce a făcut Kopic după ce a văzut scenele din parcare

Exclusiv Ion Crăciunescu a dat verdictul, după cea mai controversată fază din Dinamo - Voluntari + Alt penalty neacordat
boboc
Video Ioan Andone nu s-a ferit să spună lucrurilor pe nume, după Dinamo - Voluntari 1-1: ”E un mercenar”
Antonio Conte s-a decis și semnează! Salariu de 6.5 milioane de euro
Tottenham Hotspur v Nottingham Forest, Premier League, Football, Tottenham Hotspur Stadium, London, UK - 11 Mar 2023
Citește și
Video Dinamo - FC Voluntari 1-1. ”Câinii Roșii” au rămas pe loc direct retrogradabil. Ilfovenii, în afara ”zonei roșii”
gnahore
Exclusiv Costel Orac, amintiri la 40 de ani distanță de la ”dubla” Dinamo - Liverpool din semifinalele CCE: ”A existat regretul”
parcalab-orac
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Transferul lui Florinel Coman în Qatar, în impas! Gigi Becali dezvăluie cum poate cădea mutarea: „Sunt idiot? Nu sunt!"
Transferul lui Florinel Coman în Qatar, în impas! Gigi Becali dezvăluie cum poate cădea mutarea: „Sunt idiot? Nu sunt!"
Detalii despre ultimul acționar de la Farul Constanța: ”S-ar bate financiar de la egal la egal cu Gigi Becali!”
Detalii despre ultimul acționar de la Farul Constanța: ”S-ar bate financiar de la egal la egal cu Gigi Becali!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul"? „A fost la minute de amputare"
Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul"? „A fost la minute de amputare"
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Sorana Cîrstea, meci dramatic la Madrid împotriva unei filipineze. Urmează confruntarea cu liderul WTA?
Dinamo, urmărită de ”blestemul prelungirilor” în play-out
FOTBAL: FCU 1948 CRAIOVA - DINAMO BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (20.04.2024)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”
Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”