Ionel Dănciulescu, oficialul lui Dinamo / Foto: Captură Digi Sport
Exclusiv Dănciulescu a vorbit sincer despre viitorul său la Dinamo: "Nu am avut o contribuție foarte mare"
Mircea Rednic, antrenorul lui Poli Iași / Foto: Sport Pictures
”Îndepărtarea lui Rednic, principala cauză care a dus la declinul nostru”. Concluzii după cel mai slab sezon din istoria lui Dinamo
Jucatorii de la FCSB, în meciul cu Dinamo / Foto: Sport Pictures
Probleme mari în defensivă, schimbări în atac. Cum va arăta FCSB la primele meciuri din noul sezon
Digi Sport 1 Live
Acum

Exclusiv Dolha: "Dinamo m-a îmbolnăvit!" De ce preferă "trei nebuni", istoria ceasului de la Borcea și episodul Turcu

articol scris de Andru Nenciu
03.07.2020, 08:23

Emilian Dolha (40 de ani), actual antrenor de portari, vorbește în partea a doua a unui amplu interviu oferit pentru Digi Sport despre perioada în care a jucat la Dinamo. 

FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-STEAUA BUCURESTI 2-0,LIGA 1 (17.03.2010)
Ema Dolha, în perioada în care juca la Dinamo / Foto: Sport Pictures
  • Manchester United - FC Copenhaga (luni, ora 22:00, Digi Sport 1)

  • Inter - Bayer Leverkusen (luni, ora 22:00, Digi Sport 2)

Fostul goalkeeper din Ștefan cel Mare dezvăluie felul în care se implicau oamenii cu bani de la Dinamo și spune cum l-a marcat perioada nefastă prin care trece gruparea antrenată de Adrian Mihalcea.

De ce a ales să fie antrenor de portari, raportul talent / muncă și un episod negru de la Dinamo... În interviul de mai jos. 

Am vorbit în prima parte a discuției mai mult despre Rapid, nu și despre Dinamo. Ai fost apreciat de fani și în Giulești, și în Ștefan cel Mare. Cum ți-e împărțită inima?
De ce scoți din ecuație Gloria Bistrița sau Universitatea Cluj? Peste tot am fost în grupuri senzaționale, am avut colegi minunați, am rămas frate cu mulți dintre ei. Și am și avut antreori valoroși pe unde am jucat. Dar ca să-ți răspund la întrebare, jumătate din inimă mi-e cu Dinamo, jumătate cu Rapid.

Galerie Foto

Dolha: "Eu nu cred în talent. Talentul fără muncă e nimic"

Echilibrat. Ai devenit antrenor de portari, e o etapă prin care faci tranziția spre antrenor principal?
Nu e de mine meseria de antrenor principal, eu vreau să intru în mintea celor trei portari pe care-i antrenez, în sufletul lor, chiar dacă știu că la final voi fi dezamăgit.

E firesc, puțini se sacrifică pentru grup. Și la Sepsi știam totul despre portarii mei, de la data de naștere până la numele părinților, iubitei și ce supărări aveau din copilărie sau ce-i măcina în prezent.

De ce spui că la final vei fi dezamăgit?
Sunt puțini cei care se sacrifică pentru grup, care pot deveni umili și, în timp, poate campioni. Dar cu trei nebuni am șanse de reușită, cu 23 n-aș avea, n-ai cum, e foarte greu să intri în mintea fiecăruia, să-i cunoști. Eu nu cred în talent. Talentul fără muncă e nimic. Mike Tyson a spus asta.

Dolha despre picajul celor de la Dinamo: "Ferească Dumnezeu de ce e acolo! Mi-aș atrage antipatii de la o generație întreagă, sper să nu retrogradeze"

Ce nu au băieții de la Dinamo? Noroc, nu muncesc, n-au talent?
Nu pot să dorm noaptea, m-au îmbolnăvit (n.r. - Dinamo a pierdut aseară, scor 0-1 cu Viitorul, și e pe ultimul loc în play-out). Băieții sunt responsabili pentru Alprazolamul meu. Le țin pumnii, Dănciulescu e prietenul meu.

Ferească Dumnezeu de ce e acolo! Nu pot să-ți ofer explicații despre ce se întâmplă cu Dinamo pentru că mi-aș atrage antipatii de la o generație întreagă, dar sper să nu retrogradeze, n-aș vrea să se întâmple așa ceva.

Dolha: "Cel mai bun jucător de la Dinamo din prezent e... Dănciulescu"

Se poate vorbi de fotbaliști buni sau foarte buni la Dinamo, în momentul de față?
Da.

Cine ar fi în percepția ta cel mai bun?
Dănciulescu.

Ha! Glumești?
Nu, nu.

Nouă, românilor, ne tot plac topurile. Dacă nu vrei să-mi spui un fotbalist bun de la Dinamo, zi-mi trei străini valoroși care au jucat în România.
Cadu de la CFR, îl vedeam ca pe un bun lider, un căpitan care oferea forță, siguranță. Mi-ar fi plăcut să-l am fundaș central în fața apărării mele. Pe doi ar fi Felice Picollo. Din punct de vedere tactic se exprima de la bine spre foarte bine, avea în el școala italiană de apărare. Iar pe trei Wesley. L-am văzut la antrenamente, își punea apărătorile și se comporta exact ca în meciuri. Dădea sută la sută.

Dolha și ceasul primit de la Cristi Borcea. "I-am zis să nu mă cheme pentru bani că nu aveam de ce să mă duc. Habar n-aveam unde era biroul lui. Acum mă bufnește râsul"

Borcea a povestit recent că ți-a dat un ceas de 20.000 de euro. Cum s-a ajuns aici?
E adevărat, e o poveste mai lungă. Borcea mi-a promis niște bani înainte de un meci, am câștigat cu 1-0 cu CFR, am fost cel mai bun om al partidei.

M-a sunat după acea confruntare să-mi zică să vin la el ca să-mi dea banii, dar i-am spus că a greșit omul, nu am nevoie de bani, eu îmi făcusem datoria, așa cum și-o făcuseră toți colegii mei. Când am văzut că o dă de gard și începe să țipe și mai tare, i-am zis să se oprească. Am încercat să-l lămuresc că nu e ok față de colegi.

Și?
Apoi a insistat și mi-a zis să mă duc a doua zi pe la biroul lui. Habar n-aveam unde era biroul lui, deși ăștia ai mei mai știau unde e. Când l-m văzut atât de insistent, l-am rugat să-mi dea un ceas, știam că are o colecție impresionantă. I-am zis să nu mă cheme pentru bani că nu am de ce să mă duc.

Și, într-un final, la șase luni distanță, după ce am bătut Steaua cu 1-0, m-am văzut cu el și și-a dat ceasul jos de la mână și mi l-a dat. Era un Audemars Piguet de vreo 20.000 de euro. Borcea și-a dat seama că nu eram omul lui, a realizat asta și apoi a început să mă critice. Când mă gândesc retrospectiv, mă bufnește râsul.

Porți ceasul?
N-are importanță.

De ce n-are importanță?
E istorie, e trecut. Tot după acel meci cu CFR țin minte că i-am dat maleta unui copil de mingi din spatele porții mele. N-aș vrea să greșesc, dar după mult timp, când s-a făcut mare, mi-am dat seama că acel băiat e Muțiu. (n.r. - crescut de Dinamo, Vlad Muțiu, originar din Baia Mare, are 25 de ani și joacă acum la U Cluj). Repet, n-aș vrea să greșesc, s-ar putea să greșesc. Știu că era copilul de mingi din spatele porții.

Dolha și episodul Vasile Turcu. "Nu l-am văzut în viața mea la doi pași de mine. Făcea ce-i sugerau alții. Datorită lui am ajuns în prime-time"

Spuneai că nu te-au interesat criticile conducerii multicefale de la Dinamo.
Da. N-am avut probleme cu niciunul dintre conducători. I-am respectat, m-au respectat.

Cu unul dintre ei n-ai avut o relație OK. E un subiect delicat despre care n-ai vorbit vreodată.
Da, mai puțin cu Turcu, Dumnezeu să-l odihnească. E trecut, așa a fost să fie. Dar să știi că nu l-am văzut în viața mea pe Turcu la doi pași de mine, n-am vorbit niciodată cu el. Spunea și el, făcea ce-i sugerau ceilalți. Cine știe cine-l ducea de nas. Ce să-ți spun... Datorită lui am ajuns și eu în prime-time și pe prima pagină a ziarelor.

  • Pe 29 martie 2010, după Unirea Urziceni - Dinamo 4-4, Vasile Turcu, pe atunci finanțator al echipei din Ștefan cel Mare, a fost protagonistul unei dezlănțuiri scabroase, în direct, la Sport.ro.
  • Turcu a folosit la adresa lui Dolha expresii de fundul mahalalei, cu care a infestat tot peisajul media din România.
  • Ceilalți oameni din conducerea lui Dinamo și-au înghițit limba și n-au luat atitudine.

Dolha: "Îmi plac foarte mult cărțile lui Radu Paraschivescu"

Ce-ți conferă o stare de bine, o doză de relaxare, pe lângă antrenamentele la sală?
Îmi plac foarte mult cărțile domnului Radu Paraschivescu, le mai răsfoiesc din când în când, mi se pare un tip genial. Și când critică, te dojenește ca un părinte.

Mai devreme, atunci când te întrebam despre Dinamo sau Rapid, îmi vorbeai despre calitatea sportivă și morală a colegilor tăi. Cine sunt cei mai buni din România alături de care ai evoluat?
Nu mi se pare o întrebare corectă.

De ce?
Păi cum pot face eu diferență între Iftodi, Jean Barbu sau Ionel Dănciulescu!? Fiecare coleg a fost cel mai bun pentru mine, pentru sufletul meu a fost cel mai aproape.

Dolha și cum a "dispărut" N'Doye: "Venea să-mi ia echipamentul"

Nu l-ai specificat pe N'Doye. 
Haha! Felina? Tu cum îl vezi pe N'Doye?

Bun pentru România.
Hai să-ți povestesc un episod cu el. La un moment dat, la Dinamo, tot n-avea stare și venea pe la camera mea să-mi ia echipamentul. Începuse să vocifereze. Am țipat o singură dată la el și nu l-am mai auzit pe urmă!

Nu l-am mai văzut pe acolo. Asta apropo de Bad-Boy N'Doye. M-a bufnit râsul când am citit pe urmă că l-a bătut Gabi Mureșan (n.r. - în perioada ASA Târgu Mureș). Au avut gânduri serioase, eu n-am ajuns până acolo. La mine a fost ușor, pentru mine a fost un băiat OK.

Dolha despre accidentarea lui Lucian Goian, cel mai bun marcator de la 11 metri și pariurile pe energizante

Îmi spuneai în prima parte a interviului despre frustarea cauzată de moartea lui Martin Tudor. La Dinamo care a fost cea mai mare frustrare?
Când l-am accidentat pe Lucian Goian. Am ieșit pe o centrare aiurea, n-aveam ce să caut pe acolo, și i-am provocat ruptură de ligamente lui Lucian. Un fost coleg, mereu prieten. A stat mult pe tușă, mi-a părut foarte rău. 

Se spune că portarii evită să vorbească despre golurile primite. Sunt curios cine îți marca cinci din cinci, de la 11 metri, la antrenamente?
Ghicește, sunt sigur că n-ai nici cea mai vagă idee.

Claudiu Niculescu.
Nuuuuuuuuuu! Caramarin, la Bistrița. Singurul. Claudiu nu-mi dădea cinci din cinci. Moți nu-mi dădea trei din trei. Dacă-mi plăteau toate pariurile pierdute cu mine la loviturile de la 11 metri și lovituri libere, ar fi trebuit să-mi dea tiruri de Red Bull și să devin retailer.

Citește în ultima parte a interviului cu Ema Dolha, pe Digi Sport

  • Opinia surprinzătoare despre cei mai valoroși portari din Liga 1
  • Cel mai valoros antrenor cu care a lucrat
  • Degetele rupte 
  • Părerea despre una dintre teoriile lui Guardiola
  • De ce a plecat de la Sepsi
Etichete: dinamo , cristi borcea , dolha , emilian dolha , ema dolha , ceas borcea , dolha borcea , dolha turcu

Digi24
Ca să-și ajute fiul să evadeze, o femeie a închiriat o locuință în apropierea închisorii și a început să sape un tunel
Ca să-și ajute fiul să evadeze, o femeie a închiriat o locuință în apropierea închisorii și a început să sape un tunel

Descarcă aplicația Digi24
Sondajul zilei
Top articole
Fotbal - Fortuna liga - 19/20 - Nadstavba - Slavia - Sparta, 0:0, 8. 7. 2020
Nicolae Stanciu poate prinde acum transferul vieții! E dorit în Premier League de un antrenor de legendă
Încă un pilot din Formula 1 a refuzat să îngenuncheze pentru #blacklivesmatter. Cine sunt cei șapte care au rămas în picioare
F1 70th Anniversary Grand Prix
Un nou transfer în Bănie: prea slab pentru FCSB, bun pentru Universitatea Craiova. Vârful care vine să-l concureze pe Koljic
FOTBAL:FCSB-FC VOLUNTARI, LIGA 1 ORANGE (16.07.2017)
Au învins România în 1990 și au ajuns în sferturi, dar și-au luat ”prima” după 30 de ani. Trei jucători au murit între timp
Roger Milla scores Cameroon v Romania 1990 FIFA World Cup

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
A fost supranumită
A fost supranumită "cea mai frumoasă fată din lume". Thylane Blondeau uimește și astăzi cu look-ul spectaculos
Digi World
Știai? De ce unele persoane nu cresc în greutate chiar dacă mănâncă mult
Știai? De ce unele persoane nu cresc în greutate chiar dacă mănâncă mult
Digi Animal World
Secretul ascuns în pânza de păianjen. Ce folosesc arahnidele pentru a-și prinde și ucide prada fără să o atingă
Secretul ascuns în pânza de păianjen. Ce folosesc arahnidele pentru a-și prinde și ucide prada fără să o atingă
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate