HANDBAL MASCULIN:CS DINAMO BUCURESTI-SPORTING LISABONA, OPTIMI, LIGA CAMPIONILOR (1.03.2020)
Dinamo nu se mai oprește! Un nou transfer de top făcut de echipa din "Ștefan cel Mare": "Fanii mi-au câștigat inima"
Duel pentru minge în Ligue 1
"Sunt îngrozit". Sute de oameni s-au înghesuit la un meci ilegal
FOTBAL:ROMANIA-SUEDIA, PRELIMINARIILE C.E. 2020 (15.11.2019)
Exclusiv De ce a refuzat Ianis Hagi salarii mult mai mari: "Și-ar fi rezolvat viața dacă nu mergea acolo"
Digi Sport 1 Live
Acum

Exclusiv Un dinamovist, mărturii din Belarus. "Dacă arunci benzină pe jos, nu se supără nimeni. Dacă arunci vodcă, te omoară!"

articol scris de Andru Nenciu
06.04.2020, 08:11

Laurențiu Lică (45 de ani) a evoluat timp de un an pentru Torpedo Minsk, în campionatul de fotbal din Belarus, unica ligă europeană aflată, în prezent, în plină desfășurare.

Lica arhiva pers
  • Digi Sport Special (joi, ora 19:30, Digi Sport 1)

  • Stuttgart - Hamburger SV (joi, ora 21:30, Digi Sport 1)

Școlit la Dinamo, într-o generație de excepție alături de Cătâlin Hîldan, Florentin Petre, Cezar Dinu, Mihai Tararache, Ionuț Voicu sau Cristian Câmpeanu, preferatul lui Ionuț Chirilă a ajuns în sezonul 2000 să joace într-o țară care azi șochează. În pofida pandemiei care macină întreaga omenire, morișca sportului din țara cu peste 12 milioane de locuitori nu a încetat să se rotească pentru că președintele Alexander Lukashenko a dat cu voce aspră un mesaj ferm: "Vodka și vizitele la saună vă vor feri de coronavirus!".

Lukashenko, șeful de stat cu cea mai mare vechime în funcție din spațiul ex-sovietic - aproape 26 de ani -, a fost prezent, recent, la un meci de hochei jucat în Minsk și a întărit refuzul adoptării măsurilor de izolare: "Psihoza e mai rea decât coronavirusul și nu trebuie să ne îmbolnăvim de această psihoză". Lică a simțit spirit locului.

Salut, Laurențiu! Nu te întreb pe unde ești, pentru că bănuiesc că ești în casă. Dar ce faci în casă?
Mă uitam la televizor, dar da! Stau acasă, stau acasă. Și mai stau acasă. Deși nu sunt obișnuit, respect regulile și sper să nu mai moară nimeni și să dispară acest virus. Nu-mi place ce văd la știri, nu-mi place ce văd în România, vreau să se revină la normal cu ajutorul acestor cadre medicale care luptă până la epuizare. Și vreau să văd și fotbal!

Vezi fotbal din țara în care ai jucat, Belarus. E unica din Europa care nu l-a oprit. Cum interpretezi această decizie?
Sunt multe țări care văd total diferit sportul, fotbalul. Uite, cum e și Suedia! Dar și Lukashenko percepe sportul drept un izvor de sănătate și nu consideră că răspândirea virusului se poate produce la o activitate sportivă. Bine, rău, asta e viziunea lui. Am văzut recent, la un derby FC Minsk - Dinamo Minsk (n.r. - 3-2) cum la intrarea în stadion li se lua temperatura celor veniți la meci. Timpul va arăta dacă a decis corect sau nu. Noi, din afară, îl vedem drept un comunist pe Lukashenko. Din interior, eu nu simțeam asta în 2000. Și nici pe ei nu-i auzeam că se plâng de ceva.

Viața în Belarus. "Eu nu consider că sunt percepuți drept niște clovni"

"Van Wilder: Party Liaison" e acum în Digi Online, pe canalul Film Now! Descarcă aplicația și poți urmări filmul cu Ryan Reynolds pe telefon sau tabletă

Un politician din țara lui Lukashenko spunea sâmbătă, la Euronews, că lumea îi percepe pe bieloruși ca pe niște clovni, din cauza faptului că președintele le-a trasmis să bea vodcă și să stea în saune pentru a nu îmbolnăvi.
Ei sunt altfel, omul ăla conduce țara și are probabil și un sistem medical bine pus la punct. E destul de iubit în Belarus, am mai citit ce se întâmplă pe acolo în ultimii ani. Într-adevăr, e un sistem comunist, dar cu o piață liberă din punct de vedere al afacerilor.

Dacă aveai bani, erai liber să-ți concretizezi o idee de business și să pui pe picioare o afacere. Eu nu consider că lumea îi vede ca pe niște clovni. Sunt și multe părți care arată că Belarusul poartă amprenta occidentală. Cel puțin, asta am simțit eu pe parcursul anului petrecut acolo.

Te întreb altfel. Ai făcut sport, ai trăit într-o țară în care vodka se bea în cantități mari. Nu e deplasată o afirmație conform căreia "vodca și sauna te mențin sănătos"?
Nu știu ce să zic, pot însă să-ți relatez niște imagini din Minsk, care mi-au rămas întipărite în minte. Dacă arunci pe stradă un litru de benzină, nu se supără nimeni! Dacă arunci un litru de vodcă, te omoară lumea! Atât de mult prețuiesc ei vodca! Nimeni nu are voie să-și bată joc de vodcă în Belarus!

Monitorizați în Belarus. "Dacă piedeam o noapte, nu mai făceam antrenamentul!"

Au fost momente în care te-ai simțit îngrădit de sistemul totalitar de acolo?
Eu am trăit în România și înainte de Revoluție, aveam 14 ani când a căzut Ceaușescu, așa că pot să fac o comparație cu ce am trăit în Belarus. Răspunsul este nu. Nu, clar! Poate că anumite părți ale orașelor importante semănau cu orașele de provincie din România... Dar au păduri frumoase. Îmi mai amintesc că salariul mediu al bielorușilor era vreo 70 de dolari, trăiau foarte mult consumând produse făcute în țara lor.

Cine investește în sport?
Se investesc foarte mulți bani, sunt magnați ruși, bieloruși, care bagă sume imense în fotbal și în alte sporturi, pentru că sportul e foarte dezvoltat în Belarus. Minsk Arena, o sală multifuncțională care găzduiește și meciuri de hochei, știu că e una dintre cele mai mari din Europa, dar să știi că nu fotbalul e sportul lor de bază.

Hocheiul pe gheață și kick-boxingul se află în linia întâi din punct de vedere al popularității, apoi mai sunt sporturile de iarnă, handbalul și atletismul, iar fotbalul e pe acolo, între liniile doi și trei.

Care a fost primul impact puternic pe care l-ai avut în fotbalul de acolo?
Ca să-ți dau un exemplu pentru a susține cele spuse anterior, acum 20 de ani, când am ajuns eu la Torpedo Minsk, nivelul de profesionalism era foarte ridicat și atunci. Antrenorul principal avea și funcția de manager - un fel de al Alex Ferguson al echipei -, iar pe lângă cei doi secunzi, mai aveam și doi preparatori fizici. Și să nu crezi că staff-ul se oprea aici!

Mai beneficiam de încă doi antrenori de atletism, așa că munca lor era bine împărțită, nu exista un fac-totum ca la echipele din România. Iar dacă pierdeam o noapte, era imposibil să-l păcălim pe antrenor, nu mai făceam antrenamentul!

De ce? Erați urmăriți?
Nu, nu, dar eram monitorizați! Patronul american, prietenul lui Nicolae Badea, adusese un echipament care măsura capacitatea de efort, înaintea fiecărui antrenament. Dacă rezultatul era prost și vedeau că n-ai dormit în noaptea respectivă, nu mai făceai antrenamentul. Noi ne băteam la campionat, eram acolo, în față, cu șanse mari la cupele europene, dar pe final de sezon s-au întâmplat niște lucruri, am pierdut și am terminat în afara cupelor europene.

Ce fel de lucruri?
Am pierdut... Nu era diferență foarte mare de valoare.

Fotbalul în Belarus. "Ajungeam la un salariu de 20.000 de dolari pe lună"

Vorbeai despre Nicolae Badea, dar și de un patron american... Cum ai ajuns tocmai în Belarus?
Un partener de afaceri al lui Nicolae Badea, investitor și la Torpedo, venise în vacanță, la mare, în România. Badea i-a transmis mai departe, lui Cornel Dinu (n.r. - antrenor la Dinamo în sezonul 1999-2000) că are nevoie de un jucător tânăr și bun pentru a pleca la Torpedo Minsk. Eu abia revenisem de la Rocar, mă cooptase nea Cornel în lot și urma să-mi facă un contract. "Rămâi unde ți-a fost creșterea!", așa mi-a zis inițial, parcă-l aud și acum.

Și ce a urmat?
Am fost și am negociat cu el, inițial m-au cazat la un hotel, apoi mi-au dat și un apartament simpatic. Din punct de vedere financiar, am câștigat bine, 15.000 de dolari lunar, iar cu bonusuri ajungeam și pe la 20.000 de dolari. Am jucat într-un campionat care m-a oțelit din punct de vedere fizic, pentru că se punea foarte mult accentul pe capcitatea fizică a fotbalistului, investeau în asta încă de la copii și juniori. Tot Dinamo Minsk și Bate Borisov erau în prim-planul fotbalului din Belarus. Aaa, și mi-am câștigat un prieten.

Prietenul din Belarus. "Hamutovski mi-a fost coleg de cameră"

Pe cine?
Pe Vasili Hamutovski, mi-a fost coleg de cameră în acel an (n.r.-17 partide a evoluat fostul portar la Torpedo). Apoi a plecat în Germania, la Mannheim (n.r.-a evoluat două partide), iar mai târziu a venit la Steaua (n.r.-2003-2006). Primul lucru pe care l-a făcut când a ajuns în București a fost să mă sune. Era de atunci un băiat foarte muncitor, trăgea mult la antrenamente.

L-ai sunat să-l întrebi ce părere are despre optica lui Lukașenko?
Nu, dar poate o să-l sun.

Pe final, aș vrea să te întreb dacă mai păstrezi ceva în casă din Belarus?
Nu, nu mai am nimic, echipamentele le-am dat pe la prieteni.

O ultimă întrebare. În cazul în care se va prelungi starea de urgență în România, iar soluțiile de continuare a campionatului s-ar restrânge, ce rezolvare ai vedea?
Să rămână CFR campioană, să nu se mai joace! Exact cum au procedat belgienii.

  • 5 fotbaliști români au evoluat în Belarus: Adrian Avrămia (Dinamo Brest), Jean-Claude Bozga (FC Minsk), Costin Curelea (Dinamo Minsk), Laurențiu Lică (Torpedo Minsk) și Alexandru Neacșa (Dinamo Minsk)
  • Fotbaliști bieloruși importanți: Alyaksandr Kulchy, Maksim Romashcenko, Alexander Hleb, Sergei Gurenko, Sergei Kornilenko, Vitali Kutuzov
  • Campionatul de fotbal din Belarus a început în luna martie, iar în acest weekend s-a desfășurat etapa a treia

Lukashenko se află de aproape 26 de ani la conducerea Belarusului

Federaţia de la Minsk susţine că a hotărât să se joace după ce s-a consultat şi cu UEFA şi după ce cluburile nu au anunţat să aibă vreun jucător sau membru al staff-ului îmbolnăvit de noul coronavirus. Alexander Lukaşenko, preşedintele care se află de aproape 26 de ani în fruntea ţării despre care s-a vorbit că s-ar putea uni cu Rusia, a îndemnat populaţia să nu ia foarte în serios pandemia şi a avut un discurs public incredibil: "Vă recomand să faceţi o saună, să beţi multă vodcă şi să munciţi din greu, în acest mod o să ucideţi virusul din organism".

Lukashenko, criticat din interior: "Părem niște clovni!"

După ce președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a recomandat populației să meargă la saună, să bea multă votcă și să muncească din greu pentru a răpune virusul, acesta și-a atras foarte multe critici chiar din partea conaționalilor săi.

"Pe plan internațional, suntem o glumă, părem niște clovni care tratează acest virus cu saune, vodcă, cu alcool și tractoare, muncă, da îndemnul președintelui nostru. Așa ceva nu poate fi serios, este incredibil ce se întâmplă", au fost cuvintele lui Anatoly Lebedko, un politician din Belarus, potrivit Euronews.

Cuvânt de ordine: "Meciurile se dispută în continuare"

Federația din Belarus își păstrează decizia inițială, deși aproape toate campionatele din lume sunt oprite. Secretarul general Sergei Zhardetski a anunțat sâmbătă că nu există niciun motiv pentru ca liga să fie oprită.

"Urmărim situația zilnic și avem încredere în sistemul medical, însă, până acum, nu există niciun motiv pentru care să oprim campionatul. Știm că situația din unele țări este foarte serioasă, însă ne-am consultat cu autoritățile din Belarus și am decis ca meciurile să se dispute în continuare, cel puțin pentru moment", a declarat Sergei Zhardetski, pentru ESPN.

Etichete: dinamo , belarus , covid-19 , pandemie , alexander lukashenko , laurentiu lica

bundesliga- 30 mai

Campionatul Germaniei se vede în Ultra HD! Sâmbătă, de la 19:30, vezi Bayern-Fortuna Dusseldorf pe Digi 4K. Activează instant extraoptiunea 4K cu...

Digi24
Ce a făcut un bărbat din Iran când a aflat că fiica lui are un iubit cu 20 de ani mai mare. Toată țara este revoltată
Ce a făcut un bărbat din Iran când a aflat că fiica lui are un iubit cu 20 de ani mai mare. Toată țara este revoltată

Descarcă aplicația Digi24
Sondajul zilei
Top articole
FOTBAL:CONFERINTA DE PRESA FCSB GIGI BECALI PREZENTARE MIHAI TEJA (27.12.2018)
Poli Iași a bătut palma cu Gigi Becali. Ce jucători vor rămâne sub comanda lui Mircea Rednic
Încă o țară a scăpat de COVID-19! A apărut un singur caz în ultimele 7 zile, iar spitalele sunt goale
Blues Training Session
Anthony Fauci, anunț de ultimă oră în privința vaccinului pentru COVID-19: "Cred că e posibil să fie gata atunci"
RKI Launches Antibody Study In Local Communities Hit By Covid-19 Infection Spikes
Rangers a anunțat transferul lui Ianis Hagi! Prima reacție a românului și detaliile contractului
Rangers FC v Sporting Braga - UEFA Europa League Round of 32: First Leg
Digi Online
Cele mai tari roluri ale lui Chris Pine. Vezi filmele actorului îndrăgit pe aplicația Digi Online
Cele mai tari roluri ale lui Chris Pine. Vezi filmele actorului îndrăgit pe aplicația Digi Online

Chris Pine e unul dintre cei mai versatili și îndrăgiți actori de la Hollywood. De la francize de...

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Digi World
Inlocuitorul WhatsApp pentru utilizatorii Android. Ce schimbari ar putea aduce
Inlocuitorul WhatsApp pentru utilizatorii Android. Ce schimbari ar putea aduce
Digi Animal World
Cercetatorii au descoperit urmele ultimilor mamuti de pe Terra. Unde au trait
Cercetatorii au descoperit urmele ultimilor mamuti de pe Terra. Unde au trait
Digi Life
Cum arăta
Cum arăta "cea mai frumoasă lalea din istorie". La ce preț era estimată floarea rară
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidenţialitate