Unde sunt planurile de pregătire?

02.09.2016, 19:59
petrache

Șeful COSR, Alin Petrache, a demisionat. Membrii Comitetului Executiv au rămas. La fel, cei din conducerea MTS. La fel, cei care se află în fruntea federațiilor care nu au avut performanțe. Comisiile tehnice, asemenea.

Alin Petrache revine ca un lait motiv, urmare a faptului că a promis că își dă demisia din fruntea Comitetului Olimpic și Sportiv Român și chiar s-a ținut de cuvânt. Rara avis în zilele noastre. Zadarnice au fost îndemnurile sale către ceilalți membri ai Comitetului Executiv al COSR.

Petrache ar fi făcut bine dacă ar fi investigat prestația sportivilor, antrenorilor, a întregului personal olimpic care a fost la Rio de Janeiro. Și, dacă nu ar fi avut curj să ia măsurile necesare, să lase, măcar, un invetar al nerealizărilor, al erorilor.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Ministerului Tineretului și Sportului (și titulaturile arată că se calcă pe bătături) au finanțat în comun pregătirea pentru Jocurile Olimpice din Rio de Janeiro 2016. Bani mulți, cheltuiți conform programelor, planurilor de pregătire. Acolo unde au existat.

Comisia Tehnică a COSR, altădată, un organism respectat, format din personalități care chiar pricepeau ce citeau, îi puneau în dificultate pe cei examinați, și înțelegeau despre ce este vorba când aprobau planurile de pregătire. Și, la fel de important, aveau grijă să verifice, periodic, nu de puține ori inopinat, cum se desfășoară. După caz, se continua finanțarea sau se sista.

În ultima parte a ciclului olimpic recent încheiat lucrurile nu au s-au desfășurat la fel. Comisia Tehnică a COSR nu a fost în stare să pună piciorul în prag, nici să își facă treaba asa cum era firesc. Nu puține sunt federațiile care nu au avut, pur si simplu, planuri de pregătire! Cu toate acestea au primit bani pentru pregătire și de la COSR, și de la MTS. Știți, acel minister situat în strada Vasile Conta din București, unde tronează cu maximă competență Elisabeta Lipă, cea care a spus că le-a dat bani sportivilor cu vârf și îndesat. Limbajul să rămâne, în continuare, de evitat.

Fiind vorba, pe lângă puținele fonduri private, de bani publici, logic este ca guvernul, organele abilitate de anchetă, să cerceteze cum, pe ce s-au cheltuit. Cine a aprobat, cine a girat scurgerea de bani fără acoperire legală. Este suficient de simplu ca parchetele tribunalelor, Curtea de Conturi, poliția, chiar DNA să solicite acte doveditoare ale cheltuielilor respective. Iar COSR, MTS, federațiile naționale pot săr eacționeze promopt publicând planurile de pregătire, sumele aferente, concluziile, analizele, măsurile luate după Jocurile Olimpice Rio de Janeiro 2016. Sau, dacă este cazul, forurile amintite să fie obligate să scoată la iveală actele respective. Întrucât este vorba de banul public.

Cât despre Agenția Națională Anti Doping, condusă de Grațiela Vâjâială, secondată de Doina Melinte, despre activitatea ANAD, o parte din răspuns a venit concomitent cu depistarea pozitivă a fostului medaliat olimpic Gabriel Sâncrăian, la haltere. Este, dacă vreți, autetntificarea competenței tuturor: COSR, MTS, federații, ANAD. Să nu uităm cluburile în culpă.

De același autor
Citeşte alte articole de George Parvan
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

  • 21:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 21:30 LIVE Digi Sport Special
  • 23:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 23:30 Fotbal Club
  • 20:30 Etapa 2 Superliga: Sepsi Sfantu Gheorghe-CFR Cluj
  • 21:15 LIVE Fotbal Club
  • 21:30 Etapa 2 Superliga: Sepsi Sfantu Gheorghe-CFR Cluj
  • 22:30 LIVE Fotbal Club
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digisport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: Corvinul Hunedoara - Gloria Buzău, 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • profimedia-0858100234

    TENIS: Turneul de la Miami, 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid

Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30

Doar 6 din 17! Notele, după România - Columbia 2-3: un ”Tricolor” a strălucit și a fost omul meciului

profimedia-0859843479

România - Columbia 2-3. "Tricolorii" au evitat rușinea pe final de meci! Rezultat istoric pe Metropolitano

profimedia-0859819437

E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor

Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media