colaj reportaj buzarnescu
Video Exclusiv Mihaela Buzărnescu, în așteptarea revenirii: ”Mai vorbesc cu glezna, îi spun că o să fie bine”
ion marin cancer
Video Exclusiv Ion Marin: ”Am învins cancerul, dar au fost opt luni de suferință pe care nu le voi uita”
petrescu
Declarație în stilul Dan Petrescu: ”Nu știu dacă această pauză ne-a prins bine”
Digi Sport 1 Live
Acum
Fotbal European

EXCLUSIV Primii antrenori ai lui Marica: "Va marca cel puțin 10 goluri și va fi cel mai bun din Liga 1"

15.01.2016, 11:28

Ciprian Marica a plecat din România pe când avea 18 ani. Din acel moment, au urmat 12 ani la Șahtior, Stuttgart, Schalke, Getafe și Konyaspor, cu succese și dezamăgiri, cu meciuri în Champions League sau pe banca de rezerve, cu trofee și accidentări, cu goluri împotriva celor mai tari formații din Europa sau cu momente în care nu avea echipă.

antrenor Marica
  • Liga 1: Hermannstadt - CFR Cluj, miercuri, 19:00, DGS 1

  • Liga 1: Botoșani - FCSB, joi, 19:00, DGS 1

În toată această perioadă tumultoasă, singura constantă de echilibru pentru el a fost echipa națională, pentru care a marcat 25 de goluri, mai multe decât pentru orice club la care a evoluat. Pentru ea s-a și întors acum, la 30 de ani, să-și reseteze cariera. "Vin în România pentru România", a fost prima lui declarație după ce a semnat cu Steaua.

Dar ce știm despre Marica în România? Până să plece la Mircea Lucescu, în Ucraina, apucase să joace doar în Liga 1, 24 de meciuri la Dinamo, iar apoi l-am mai văzut doar în tricoul naționalei. Pentru a-l redescoperi pe Ciprian de atunci și legătura lui cu fotbalul de aici, Digi Sport a vorbit cu doi dintre oamenii care l-au antrenat în România.

Emil Ursu, cel care l-a pregătit la juniorii și la tineretul lui Dinamo, și Adrian Boingiu, antrenorul lui Marica de la lotul național de juniori.

Vânătorii de mașini de colecție au o emisiune în care iși etalează cele mai de preț descoperiri . Urmărește pe Digi Life și Digi Online, azi de la ora 20:00.

Digi Sport: Cum l-ați cunoscut pe Ciprian Marica?
Emil Ursu: "Pe Ciprian îl știu de când era copil, pentru că a locuit în blocul de vizavi. Iar apoi, de când a venit la juniorii lui Dinamo. La 14 ani avea fizicul de acum. Iar când am preluat tineretul lui Dinamo, în 2000, l-am promovat de la juniori".

Adrian Boingiu: "Formam lotul echipei României de juniori de vârsta lui, copii născuți în 85. Îl văzusem la Dinamo, se detașa clar de toți ceilalți. Avea încă de pe atunci forță, viteză și tehnică, calități pe care nu le găsești de obicei la același jucător. Comparativ cu Marius Niculae, care le avea pe primele două, dar la tehnică nu era de nivelul lui Ciprian".

Cum era juniorul Marica?
Adrian Boingiu: "Era un copil extrem de ambițios, cu o personalitate foarte puternică. Reușea să-i adune în jurul lui pe ceilalți jucători, avea calități de lider. Era carismatic, un tip propietar de minte, cum se spune. Iar dacă nu-i convenea ceva, avea încă de pe atunci tendințe de rebeliune față de antrenori".

Emil Ursu: "A fost tot timpul un băiat special. De la 14 ani era asaltat de fete prin fața blocului, și fete frumoase... Eu i-am spus să stea liniștit, că o se facă coadă de fete de aici până la stadionul Dinamo dacă o să ajungă fotbalist. Și e și acum coada…".

A avut o situație financiară specială pentru un tânăr fotbalist…
Adrian Boingiu: "Condiția lui materială era una pe care aș zice-o că nu am mai întâlnit-o vreodată nici eu, nici alți colegi de-ai mei. Pentru că, la modul sincer, tatăl lui era la ora aceea milionar în dolari. Dar acest lucru nu și-a pus amprenta în mod negativ asupra lui. Din contră, era un băiat care îi ajuta foarte mult pe cei din jur. Le dădea ghetele lui colegilor, pentru că el își lua mereu ultimul model. Cu telefonul la fel, roamingul lui era roamingul echipei. Îmi aduc aminte cum, după o deplasare în Turcia, tatăl lui mi-a zis, glumind: 'Profesore, ce mi-ai făcut, iar am venit minus 600 de dolari!'.

Emil Ursu: "A avut mașină la scară care îl ducea și îl lua de la antrenament. Aveam tot timpul discuții cu părinții lui să-l lase să vină singur, să se chinuie puțin, că prea a avut totul. Dar acest lucru nu i-a diminuat deloc motivația de a se pregăti și de a ajunge fotbalist".

A fost în generație cu Nicolae Mitea. Cum apreciați traseele diferite ale celor doi de la un punct incolo?
Adrian Boingiu: "Îmi aduc aminte de o situație, când au fost convocați amândoi la un cantonament la Reșița și nu au venit. Mi-a zis că îl doare puțin piciorul. 'Cipri, nu stabilești nici tu, nici eu, asta. Ci doctorul. Îți iei bilet și vii dimineața!'. 'Dar nici Mitea nu vine...'. 'Lasă că vorbesc și cu el'. Eu știam că Mitea nu era lăsat atunci de Ionuț Chirilă, dar până la urmă au venit amândoi. L-am trimis la alergare pe Ciprian și, după o jumătate de oră, când am văzut că nu are nimic, a recunoscut: 'Profesore, m-ai păcălit cu alergarea asta'. Dar eu știam că nu voia să vină doar pentru că nu voia nici Mitea. Și atunci i-am zis: 'Ciprian, încearcă să-ți vezi tu de treaba ta, el de a lui'. Acela a fost un moment în care, cred eu, s-a delimitat într-un fel de Mitea.

Ce amintiri deosebite din acea perioadă mai aveți cu Ciprian Marica?
Emil Ursu: "În momentul în care a trebuit să semneze contractul cu echipa mare a lui Dinamo, Cristi Borcea a avut o altercație cu tatăl lui Marica, cu dl. Mircea. Nu s-au înțeles asupra contractului. Pentru că tatăl lui Ciprian, fiind om de afaceri, se pricepea la contracte. Și a vrut să plece cu copilul la Nantes, am stat apoi două săptămîni să-l întorc din drum să rămînă la Dinamo. Lui Borcea nu i-au convenit condițiile pe care le-a pus Mircea Marica și, atunci, Cristi i-a zis să-l ia pe Ciprian, că nu-l mai interesează. Am discutat apoi cu Borcea: 'Pierzi un jucător pe care, la 18 ani, o să-ți iei 2 milioane de dolari. Iar la 20 de ani - 10 milioane de dolari'. Iar el a stat și s-a uitat la mine: 'Bă, tu vorbești serios'. Și l-a adus înapoi pe Marica la Dinamo".

Cine avea mai multă nevoie de cine? Marica de Steaua? Sau Steaua de Marica?
Adrian Boingiu: "Cred că Steaua l-ar putea ajuta, așa cum și el ar putea ajuta Steaua. Cred că e un moment în care ambele părți au nevoie de această colaborare. El trebuia să semneze cu o echipă la care să aibă ceva timp de pregătire înainte să intre direct în bătălia campionatului. Dar în mod cert nu l-a influențat nimeni. Pentru că, așa cum îl știu, încăpățînat, nu e nimeni în stare să-i spună ”trebuie să faci așa sau așa”. În mod cert pune pe primul loc o revenire la echipa națională. Al doilea motiv pentru revenirea lui în țară e legat de stabilitatea lui emoțională. Dacă locul unde urmează să joace e unul care să-i confere această stabilitate, în mod cert o va face fără să se gîndească la aspectul material. Nu vrea să fie departe de familie, ține foarte mult la părinți, în special la mama lui".

Unii spun că aceasta a fost senzația pe care a lăsat-o în ultimii ani. Că e interesat în primul rînd de aspectul material și apoi de cel fotbalistic.
Adrian Boingiu: "Dacă ne luăm după informațiile vehiculate în presă, da. Asta ar fi tendința. Să spui că e fițos, mofturos, că vrea mulți bani, de aia întârzie să semneze. Dar nu e așa. Eu știu sigur că a avut oferte din Golf, unde primea 1,8 milioane de dolari salariu".

Emil Ursu: "El de la 18 ani a avut foarte mulți bani în contract, când s-a dus la Șahtior. Cred că a avut peste 1 milion de dolari de atunci. A fost învățat cu bani de mic, pe urmă a câștigat el mult și nu a vrut să-și scadă cota. A vrut să rămână la nivel mare. Și de asta a refuzat, poate, alte echipe, în perioada asta în care a stat, că putea să joace undeva și era și la echipa națională... Eu cred că putea să joace și la echipe mari din Anglia, Italia, Spania, la calitățile pe care le-a avut".

Ce înseamnă pentru Steaua venirea lui Marica?
Adrian Boingiu: "Cu siguranță, un plus din toate punctele de vedere. Sunt mulți jucători tineri la Steaua care au ce învăța de la Ciprian, atât din punct de vedere sportiv, cât și din cel al vieții. Iar pentru echipele adverse ar însemna un plus de teamă. Și cred că are și capacitatea necesară de a strânge suporterii înapoi în jurul echipei. Dar asta prin evoluțiile lui, în mod special".

Este exact ce îi trebuia Stelei?
Adrian Boingiu: "Marica poate fi jucătorul de care avea nevoie Steaua. Dar și el va avea nevoie de un pic de timp de acomodare. Îmi aduc aminte de Keșeru, care a trecut printr-o perioadă grea când a venit la Steaua. I-au trebuit aproape șase luni și era tot cu Reghe. Laurențiu mi-a zis apoi, într-o discuție: 'Venea și-mi spunea că nu mai poate'. Asta la început. Pentru că erau alte metode, sisteme de lucru, cu care el nu era obișnuit, venea din Franța. Deci de asta spun și cu Ciprian... Dar sunt convins că el are capacitatea fizică și intelectuală să facă față la orice situație".

Emil Ursu: "Eu zic că da. La ora actuală, Marica e peste tot ce are Steaua la atacanți. De fapt, e cel mai bun din țară. După o lună de pregătire, cred că va veni la 75-80 la sută din capacitate, iar după două luni – la sută la sută. Eu aș fi vrut, însă, să vină să joace la Dinamo. Și putea lua campionatul cu Dinamo. Pentru că, la ora actuală, Dinamo e la bătaie cu Steaua. Deci nu e diferență între Dinamo și Steaua acum. Ce va fi de când a venit Reghe nu se știe...".

Cum credeți că ar reacționa Marica dacă ar fi criticat de patronul Gigi Becali?
Adrian Boingiu: "Eu cred că, și Marica, și dl. Becali, sunt oameni care știu ce trebuie și ce nu trebuie să facă în relația cu celălalt. Diplomația va trebui să rezolve rapid orice situație între ei".

Venirea lui Marica transformă Steaua în principala favorită la titlu?
Adrian Boingiu: "Steaua era favorită și fără Marica. Dar acum are și mai multe șanse".

Emil Ursu: "Indiscutabil, Steaua e principala favorită la titlu acum. La ce lot avea și, acum, și cu Marica, indiscutabil".

Cât de compatibili sunt Reghecampf și Marica?
Adrian Boingiu: "Îi știu pe amândoi, sunt oameni care au trecut prin Germania și principiile li s-au consolidat conform cu educația germană. În mod cert sunt compatibili".

Câte goluri poate marca Marica în cele 13 etape rămase?
Adrian Boingiu: "Cu siguranță, va aduce plusul marcării de goluri de care Steaua avea nevoie. Dar e extrem de important să înscrie goluri decisive".

Emil Ursu: "Eu zic că poate să marcheze cel puțin 10 goluri. La ce vrea Steaua, să câștige toate meciurile în playoff, și la câte mingi vor fi aduse în fața porții, trebuie să marcheze de cel puțin 10 ori".

Credeți că ar putea avea probleme cu fanii lui Dinamo?
Emil Ursu: "Știți cum sunt suporterii... Nu-i iartă pe cei care au fost dinamoviști și pleacă în cealaltă parte, la dușmani. Cred că va avea probleme, da. Va fi huiduit...".

I-ar prinde bine și un Budescu lângă el?
Emil Ursu: "Ar fi perfect. Că ar primi mai multe pase. Că Budescu e un fel de Sânmărtean, pune foarte bine în valoare atacanții".

Dar o pregătire cu Thomas Neubert?
Emil Ursu: "Nu bine, ci foarte bine. Cred că și acest lucru a contat în decizia lui, să înceapă pregătirea repede, după pauza pe care a avut-o".

Este un pas înapoi în cariera lui venirea la Steaua?
Emil Ursu: "Nu cred. Steaua e o echipă puternică în Europa, cu pretenții, Îl va ajuta și pe el în carieră. Eu, deși sunt dinamovist, îl văd ca un pas înainte. Jucînd la Steaua, făcînd performanță, vor veni și selecțiile la națională".


Etichete: marica steaua , antrenori marica , marica reportaj


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
„Nașul, în stil saudit”: Detaliile secrete ale puciului de la palat prin care MBS l-a scos din joc pe rivalul său preferat de CIA
„Nașul, în stil saudit”: Detaliile secrete ale puciului de la palat prin care MBS l-a scos din joc pe rivalul său preferat de CIA

Nu cu mult timp în urmă, fostul prinț moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Nayef, era...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
World Cup Portugal v Uruguay - 28 Nov 2022
Noi imagini de la golul "fantomă" și ce a spus Bruno Fernandes după ce Ronaldo s-a bucurat ca și când el ar fi marcat

Portugalia s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Mondiale 2022, după ce s-a impus cu 2-0 în...

E gata! Verdictul în cazul golului Portugaliei a venit, datorită tehnologiei semiautomate: cine este marcatorul
gol-ronaldo
Ghidul Cupei Mondiale 2022 din Qatar! Programul și rezultatele complete + Loturile integrale
Doha, Qatar, October 2021: Flag with the 2022 Fifa World Cup logo flapping in the wind. The event is scheduled in Qatar from 21 November to 18 Decembe
Cristiano Ronaldo a ajuns pe culoar și a făcut un gest care a lăsat un copil cu gura căscată
portugalia11
A sfidat FIFA și Qatarul în tribune și forțele de ordine și-au făcut imediat apariția: indignare apărută după măsura luată
IR Iran v USA: Group B - FIFA World Cup Qatar 2022
Recomandările redacției
petrescu
Declarație în stilul Dan Petrescu: ”Nu știu dacă această pauză ne-a prins bine”

Iraniencele au atras atenția la Cupa Mondială 2022, iar acum se tem să se întoarcă în țară
Illustrations des supporters au match "USA - Iran (1-0)" lors de la Coupe du Monde 2022 au Qatar (FIFA World Cup Qatar 2022)
Mike Tyson a reacționat după ce Canelo Alvarez l-a amenințat pe Leo Messi: ”Va trebui să revin în ring”
Similitudini între campania Argentinei de la ”Mondialul” din 1990 și cea din 2022. Polonia, în postura României lui Hagi
argentina
Citește și
Video Exclusiv Adi Ilie: ”Am avut oferte de la Real Madrid și Manchester United”
adrian-ilie
Video Exclusiv Gabi Iancu: ”M-am apucat de fotbal ca să joc, nu ca să mă uit. Vreau să mă simt din nou bun și puternic!”
gabi iancu
Un voleibalist italian a crezut 15 ani că se iubește în secret cu Alessandra Ambrosio. I-a trimis iubitei cadouri scumpe și 700.000 €
Un voleibalist italian a crezut 15 ani că se iubește în secret cu Alessandra Ambrosio. I-a trimis iubitei cadouri scumpe și 700.000 €
Adrian Mititelu agită apele înainte de derby-ul Olteniei! Ar transfera trei jucători de la rivala Universitatea
Adrian Mititelu agită apele înainte de derby-ul Olteniei! Ar transfera trei jucători de la rivala Universitatea
Unul dintre cei mai bogați patroni din fotbalul mondial, la masă cu cei mai influenți oameni din România! Motivul
Unul dintre cei mai bogați patroni din fotbalul mondial, la masă cu cei mai influenți oameni din România! Motivul
Millie Bobby Brown, superstarul din „Stranger Things”, apariție rară în costum de baie pe rețelele sociale
Millie Bobby Brown, superstarul din „Stranger Things”, apariție rară în costum de baie pe rețelele sociale
Eminem, apariție rară alături de frumoasa sa fiică, o împătimită a fitnessului. Rapperul e atât de mândru de fata lui
Eminem, apariție rară alături de frumoasa sa fiică, o împătimită a fitnessului. Rapperul e atât de mândru de fata lui
Se schimbă harta în România, s-a dat legea: cine are de câștigat după votul din Parlament
Se schimbă harta în România, s-a dat legea: cine are de câștigat după votul din Parlament
Contract uluitor pentru Cristiano Ronaldo. Va câștiga 200 de milioane de euro pe an la noua echipă
Contract uluitor pentru Cristiano Ronaldo. Va câștiga 200 de milioane de euro pe an la noua echipă
Exclusiv Marius Baciu dezvăluie un caz exploziv: "FRF anchetează un meci din acest sezon pentru blat la pariuri"
marius baciu interviu
Video Exclusiv REPORTAJ! Fotbal fără să vezi mingea. Naționala României pentru nevăzători s-a calificat la Euro
fotbal nevazatori calificare
Video Exclusiv Transformarea lui Ianis. "Nu e ușor să lucrezi cu Gică Hagi"
ianis hagi

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Eminem, apariție rară alături de frumoasa sa fiică, o împătimită a fitnessului. Rapperul e atât de mândru de fata lui
Eminem, apariție rară alături de frumoasa sa fiică, o împătimită a fitnessului. Rapperul e atât de mândru de fata lui
Digi World
WhatsApp aduce noi schimbări pentru utilizatori. Aceștia vor putea să-și trimită mesaje singuri
WhatsApp aduce noi schimbări pentru utilizatori. Aceștia vor putea să-și trimită mesaje singuri
Digi Animal World
Momentul când un chiropractician i-a trosnit gâtul unui Pitbull. Reacția patrupedului a devenit virală
Momentul când un chiropractician i-a trosnit gâtul unui Pitbull. Reacția patrupedului a devenit virală
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate