marius baciu interviu
Exclusiv Marius Baciu dezvăluie un caz exploziv: "FRF anchetează un meci din acest sezon pentru blat la pariuri"
fotbal nevazatori calificare
Video Exclusiv REPORTAJ! Fotbal fără să vezi mingea. Naționala României pentru nevăzători s-a calificat la Euro
pavol-safranko
I-a spus ”NU” FCSB-ului și acum e gata să meargă la CFR! Dan Petrescu îl cere insistent
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

VIDEO EXCLUSIV Zoltan Kovacs: ”În 10 ani, România va fi în top în Europa la nivel de juniori!”

22.02.2015, 14:16

zoltan kovacs
  • SuperLiga: U Cluj - Dinamo, sâmbătă, 20:00, DGS 1

  • SuperLiga: Botoșani - Voluntari, sâmbătă, 14:30, DGS 1

Acum mai puțin de un an, când Răzvan Burleanu devenea noul președinte al FRF și-și prezenta echipa de conducere, un nume ieșea în evidență: Zoltan Kovacs. ”Cine e acest străin care vine să ne învețe pe noi fotbal?”, erau primele contestări inerțiale. Deci, cine e Zoltan Kovacs?

S-a născut în Croația, din tată maghiar și mamă croată. Pe când avea 2 ani, în 1956, anul Revoluției din Ungaria, familia Kovacs a emigrat în Belgia. Aici, a început să joace fotbal la La Louviere, dar și pentru naționalele de juniori ale Ungariei.

S-a remarcat însă după ce și-a încheiat cariera de jucător. Și-a descoperit vocația de a lucra cu tinerii și a câștigat titluri pe bandă rulantă în Belgia ca antrenor la juniori cu La Louvier și Mechelen. De aici a venit pasul spre Federația din Belgia, unde a fost parte a programului de resuscitare a fotbalului din țara lui Scifo de la începutul anilor 2000. A antrenat naționala U18 a ”dracilor roșii”, iar ca profesor cursant UEFA l-a avut printre elevi chiar pe Marc Wilmots, actualul selecționer al Belgiei, cel care, încântat de Kovacs, l-a chemat să-l ajute la Saint Trond în lucrul cu tinerii. A urmat, printre altele, o experiență în Ungaria, unde a lucrat și în Federație, iar acum, la 60 de ani, e directorul pentru dezvoltare sportivă din FRF.

Unele dintre ideile inedite promovate de Kovacs pentru loturile României de juniori sunt cursurile de limbă engleză, psihologie și social media. La una dintre aceste sesiuni, în cantonamentul naționalei U17 care se pregătește pentru turneul de elită, Kovacs a stat de vorbă cu Digi Sport. Cu aerul său liniștit de om al Vestului, care detașează instant orice occidental dintr-un grup de români, dar în același timp sensibil la înțelegerea sechelelor regimului comunist, probabil datorită originii maghiare, Kovacs și-a expus planurile sale la FRF.


Digi Sport: Ce rol au aceste ședințe inedite pentru juniori?

Zoltan Kovacs: În primul rând, înainte de a-i face pe acești copii să devină fotbaliști, vreau să-i formăm ca oameni. Și de aceea diversificăm activitățile pentru ca ei să poată vedea mai multe aspecte ale vieții. Este, de asemenea, modul de lucru în națiunile mari ale fotbalului și vrem să ne creștem nivelul de formare și de educare. Vrem să-i ajutăm să reușească în străinătate, pentru că limba este foarte importantă. Dacă nu știi engleza, nu poți implementa ce ți se cere într-o altă țară, alt club.

De ce credeți că ședințele de psihologie sunt privite cu reticență în fotbalul românesc?

Cred că aveți o istorie grea în ceea ce privește comunismul. Și nu cred că psihologia individuală era importantă în comunism. Era mai mult cea colectivă. Sau mai degrabă oamenii erau împinși în jos, în loc să fie lăsați să evolueze personal și individual. Dar acum trebuie să ne deschidem ochii și să acordăm mai multe oportunități pentru ca individualitățile să se dezvolte.

Puteți să spuneți că sunteți mulțumit cu ce ați realizat de când ați venit în România?

Acum lucrăm la chestiunile de bază. Și nu e atât de vizibil ce facem. Dar e normal. Când faci fundația casei, nu vezi de la început cum va arăta casa.

Cea mai mare problemă la cluburile din România e cea financiară

Ați lucrat și în alte țări, cum vi se pare în comparație România?

Aici e o situație specială. Problema financiară e acută. Cluburile au dificultăți mari din acest punct de vedere și nu se pot ocupa de creșterea corectă a copiilor. Aici nu sunt Academii de fotbal, sau sunt foarte puține, cluburile din România nu au forța financiară să înființeze Academii. Să luăm, spre exemplu, Germania. Acolo nu e deloc dificil să faci selecția pentru loturile naționale de juniori. Pentru că mergi la cluburile de primă divizie și acolo îi vezi pe cei mai buni juniori, care au fost racolați de aceste cluburi de la grupările din eșaloanele inferioare. Aici trebuie să mergi până la cele mai joase divizii ca să descoperi tu jucătorii...

 Care a fost cea mai mare surpriză pe care ați avut-o aici?

Că am întâlnit mulți oameni inteligenți, care știu mai multe limbi străine, încearcă să fie deschiși. Dedicați, muncitori și care gândesc pozitiv. Și nu numai în cadrul Federației.

 Dar cea mai mare problemă pe care ați întâlnit-o?

Faptul că trebuie să luptăm cu arme diferite. Când copiii se întorc la cluburile lor, ele nu-și permit să asigure educație asemănătoare cu cea de la cluburile mari din Europa.

Putem spera chiar să câștigăm un turneu de juniori

 

Dar la loturile naționale sunt condiții comparabile cu cele de la națiunile mari ale fotbalului european?

La lotul U17, care va avea în această primăvară turneul de elită, nu cred că au mai fost vreodată asemenea condiții de pregătire, cu 40 de zile de cantonamente, cu atâtea meciuri amicale puternice și cu atâtea stagii în străinătate. Dar asta nu înseamnă că vom câștiga. Pentru că celelalte țări au condiții chiar mult mai bune decât ale noastre.

Cum vi se pare această generație U17? Are șanse de calificare la turneul final?

Cred că sunt multe talente în această echipă. Dar problema e că celelalte țări au și ele multe talente. Și trecem mult prea ușor peste acest lucru...

Ce obiective v-ați fixat în munca dvs la Federație?

Pe termen scurt, să ne calificăm la turneul final U17. Pe termen mediu, să facem cursuri noi la Federație și să formăm antrenorii. Asta ne va lua câțiva ani. Iar pe termen lung este proiectul pe care-l lansăm acum: fotbalul în grădinițe, în sate, în orfelinate, în școli. O să avem nevoie de 10 ani să-l ducem la nivel înalt.

Putem spera în viitor și să câștigăm un turneu?

De ce nu?

Ungaria e peste România la condiții, dar îi lipsește pregătirea antrenorilor

Cum credeți că va fi fotbalul la acest nivel de vârstă după 10 ani în România?

Dacă mergem în direcția asta, sunt sigur că România va fi în top în Europa. Sunt convins de acest lucru, pentru că aveți calități native pe care noi nu le avem în țările din Vest. Chiar și în Ungaria, unde am mai lucrat, erau copii cu calități mai bune decât ale celor din Vest, am fost impresionat și acolo.

Și atunci de ce întârzie să apară rezultatele așteptate de atâta timp în Ungaria?

În Ungaria sunt condiții mult mai bune decât în România, pentru că guvernul de acolo acordă mulți bani pentru construirea de terenuri. Ce le trebuie lor e formarea antrenorilor, pentru că nu au pregătire pentru antrenori la nivelul metodelor din Vest.

Vreau să se implice și Biserica în atragerea copiilor spre fotbal

Și în România ce ne trebuie?

Avem nevoie de mai mult ajutor de la guvern, de la politică. Pentru că dacă nu ai terenuri, infrastructură, cum vrei să te dezvolți? Și, de asemenea, cred că avem nevoie de ajutorul Bisericii.

Bisericii? Asta e o idee nouă...

Da. Pentru că ei pot vorbi cu mulți oameni. Au mare influență în România, sunt respectați și sper că ne pot ajuta. Pot îndruma copiii de la sate spre sport, ne pot ajuta. Avem nevoie de toată lumea. Și din acest motiv vreau să transmit un mesaj. Doresc să-i întreb pe români. Cât timp îi vom ignora în continuare pe copii? Câte generații vom mai uita din nou și din nou? Câte vom mai sacrifica? E timpul să terminăm acest lucru. E timpul ca întreaga țară să-și dea mâna la dezvoltarea copiilor. 


Etichete: digisport , kovacs , program digisport , zoltan kovacs , kovacs frf , reportaj zoltan kovacs


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai joace un bilet și a avut o surpriză neașteptată
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai joace un bilet și a avut o surpriză neașteptată

O femeie care a câștigat 1 milion de dolari la loterie s-a decis după câteva săptămâni să își mai...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
wanda nara
După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Femeia care l-a refuzat pe ”Dumnezeu” e cu 11 ani mai în vârstă decât iubitul ei: ”A renunțat la tot pentru mine”
*EXCLUSIVE* Former Swedish footballing Maverick Zlatan Ibrahimovic wearing a Ferrari cap spotted with his wife Helena Seger as they enjoyed a spot of lunch at Palazzo Parigi Hotel in Milan.
”Dacă mă cheamă Gigi Becali și-mi dă 35.000 €, aș zice NU”. A câștigat 4 trofee cu FCSB, dar nu vrea să revină
8
”Daniel Niculae, OUT de la Rapid - Șumudică, antrenor”. Mutări spectaculoase în Giulești. Cine va fi președinte
sucu 4
După ce Drăgușin a fost ”uitat” pe bancă 5 meciuri la rând, englezii au răbufnit
dragusin
Recomandările redacției
pavol-safranko
I-a spus ”NU” FCSB-ului și acum e gata să meargă la CFR! Dan Petrescu îl cere insistent

Mihai Popescu, întrebat de transferul la FCSB după umilința suferită de Farul: ”Ce interes după acest meci?”
popescu
”Credeți că Dinamo va retrograda?” Mircea Rednic: ”Nu mai vorbiți că sunt dinamovist!”
News - September 17, 2017
Jurgen Klopp a lămurit totul, după cearta cu Mohamed Salah
London, England, 27th April 2024. Jurgen Klopp, Manager of Liverpool and Mohamed Salah of Liverpool exchange words on th
Citește și
Video Exclusiv Marius Lăcătuș, la 60 de ani: ”Va fi greu să mai ia cineva zece titluri în România”
lacatus
Video Exclusiv Adi Ilie: ”Am avut oferte de la Real Madrid și Manchester United”
adrian-ilie
Cum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat
Cum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat
Gigi Becali, donații de zeci de milioane de euro la Muntele Athos: „O să fie un sfânt!"
Gigi Becali, donații de zeci de milioane de euro la Muntele Athos: „O să fie un sfânt!"
Adrian Șut, poate fi primul transfer de milioane pe care Gigi Becali îl face! Clubul de tradiție din Spania vrea să-l cumpere
Adrian Șut, poate fi primul transfer de milioane pe care Gigi Becali îl face! Clubul de tradiție din Spania vrea să-l cumpere
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de la "Red One"
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de la "Red One"
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze Foto & video
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze Foto & video
Amenzi până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc și au balcon. Ce nu au voie să facă?
Amenzi până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc și au balcon. Ce nu au voie să facă?
Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună
Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună
Fostul antrenor al lui Dinamo a dat lovitura în afaceri! Vinde pantofi scumpi în Franța
Fostul antrenor al lui Dinamo a dat lovitura în afaceri! Vinde pantofi scumpi în Franța
Video Exclusiv Gabi Iancu: ”M-am apucat de fotbal ca să joc, nu ca să mă uit. Vreau să mă simt din nou bun și puternic!”
gabi iancu

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”